Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στους 35.000 άνδρες ο στρατός του Ισλαμικού Κράτους, λένε οι Κούρδοι

Στους 35.000 άνδρες ο στρατός του Ισλαμικού Κράτους, λένε οι Κούρδοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN ότι σύμφωνα με πληροφορίες των κουρδικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος στρατολόγησε 15.000 νέους τζιχαντιστές μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με τις κουρδικές πληροφορίες, η δύναμη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανέρχεται στους 35.000 άνδρες.

Η αύξηση της δύναμης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα πάντα με τα κουρδικά στοιχεία, είναι σημαντική παρά το γεγονός ότι η οργάνωση βομβαρδιζόταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παρά τις ήττες που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος από τους Κούρδους τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν αναφέρθηκε και στους κινδύνους από μια πιθανή κατάρρευση του Φράγματος της Μοσούλης, το οποίο ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, αλλά έχει να συντηρηθεί σωστά εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως σας έγραφε το TRIBUNE στις 3 Αυγούστου του 2014, εάν το Φράγμα της Μοσούλης καταρρεύσει τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι θα σκοτωθούν από ένα… τσουνάμι που θα πλημμυρίσει την κοιλάδα του ποταμού Τίγρη, ύψους 20 τουλάχιστον μέτρων!

Ακούγεται ακραίο, ακούγεται τραβηγμένο, ακούγεται μήπως σενάριο από κινηματογραφική ταινία; Ίσως, αλλά είναι απολύτως πραγματικό.

Το Φράγμα της Μοσούλης χτίστηκε το 1984 και σύμφωνα με Αμερικανούς μηχανικούς κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της κακής του συντήρησης τα τελευταία χρόνια.

«Είναι το πιο επικίνδυνο φράγμα στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά μια αναφορά του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ. «Εάν εμφανιστεί ακόμα και το παραμικρό πρόβλημα στο φράγμα της Μοσούλης, η κατάρρευση του μήκους δύο μιλίων φράγματος θα απελευθερώσει 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το κύμα 20 μέτρων που θα σχηματιστεί θα πνίξει στην κυριολεξία τη Μοσούλη».

Η πλημμύρα θα εξαπλωθεί ως άλλος κατακλυσμός σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Τίγρη μέχρι τη Βαγδάτη, αναφέρει χαρακτηριστικά η αναφορά του στρατηγού του Μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πετρέους προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ, σε έγγραφο με ημερομηνία 3 Μαΐου 2014.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Μπαρζανί, προς το παρόν το Φράγμα είναι ασφαλές από τις κουρδικές δυνάμεις και η έλευση 450 Ιταλών στρατιωτών, που θα ενισχύσουν τη φρουρά του, με τις εργασίες συντήρησης που θα ξεκινήσουν θα λύσει το πρόβλημα.

Υπογράμμισε και τη στρατηγική σημασία της Μοσούλης, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος από τον Αύγουστο του 2014, ωστόσο, θεωρεί ότι χρειάζονται ακόμα 6 μήνες για να ετοιμαστεί ο ιρακινός στρατός για να απελευθερώσει την πόλη.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα δυτικά κράτη για την υποστήριξη τους στο ιρακινό Κουρδιστάν, και είπε ότι οι Κούρδοι χρειάζονται ακόμα περισσότερη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση.

Το ιρακινό Κουρδιστάν αντιμετωπίζει οικονομική κρίση από το 2014 εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ακόμα, το ιρακινό Κουρδιστάν, όπως ανέφερε, χρειάζεται και ανθρωπιστική βοήθεια διότι φιλοξενεί κοντά 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία και από το Ιράκ.

Υπογράμμισε ότι ο Κούρδοι του Ιράκ, οι Πεσμεργκά, απελευθέρωσαν και 2.400 αιχμαλώτους που κρατούσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr