Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ και ΕΕ ήραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν – Το Ισραήλ συνεχίζει να ανησυχεί

ΗΠΑ και ΕΕ ήραν τις κυρώσεις κατά του Ιράν – Το Ισραήλ συνεχίζει να ανησυχεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν “αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως “οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ”.

Ο (Ρεπουμπλικανός) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

“Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη “πιθανότατα” θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να “χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και αυτή με τη σειρά της την απόφαση με την οποία αίρονται οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η απόφαση των “28” θα πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν από τη Βιένη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Η Γαλλία χαιρέτισε “την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο “πνεύμα συνεργασίας” για “όλες τις περιφερειακές προκλήσεις”.

“Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

“Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη”, ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσιγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί κρατούμενοι στο Ιράν θα βρίσκονται καθοδόν για τις ΗΠΑ, λίγο μετά την απελευθέρωση τους από τις ιρανικές Αρχές.

“Με μεγάλη χαρά μπορώ να σας ανακοινώσω ότι λάβαμε επιβεβαίωση ότι πέντε Αμερικανοί υπήκοοι, που κρατούνταν αδίκως από τις ιρανικές αρχές, απελευθερώθηκαν… και θα πρέπει σύντομα να βρίσκονται καθοδόν για τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους “, ανέφερε ο Κέρι με ανακοίνωση του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέλαβε την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του, βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, τερματίζοντας έτσι την ισχύ επτά προηγούμενων ψηφισμάτων του ΣΑ, που πλέον αντικαθίστανται από το ψήφισμα που υιοθέτησε το 15μελες Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου, το οποίο παρατείνει την ισχύ κάποιων περιορισμών του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη την Κυριακή για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί.

Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει”, τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –στην οποία κατέληξε πέρσι η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε το Σάββατο σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

“Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν”, δήλωσε ο Μπαν.

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα “η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν”.

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε επίσης την απελευθέρωση από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr