Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αιφνιδιαστικά το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Βαγδάτη – Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Αιφνιδιαστικά το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στη Βαγδάτη – Δεκάδες άμαχοι νεκροί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλη επίθεση στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης εξαπέλυσε την Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος, σε μια φάση που όλα έδειχναν ότι έχανε συνεχώς έδαφος στο Ιράκ και είχε αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στα δυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας του Ιράκ, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κοντά στη Βαγδάτη εδώ και μήνες, ενώ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σε μια κυρίως σιιτική συνοικία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 31 ανθρώπων.

Βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητα ή ήταν πεζοί εξαπέλυσαν την επίθεση στο Αμπού Γκράιμπ την αυγή, καταλαμβάνοντας θέσεις σε μια αποθήκη σιτηρών και σε ένα νεκροταφείο και σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι μάχες συνεχίζονταν ακόμη στη σιταποθήκη το απόγευμα, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

isis2

Αξιωματούχοι ασφαλείας επέρριψαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ισλαμικό Κράτος και ένα πρακτορείο ειδήσεων που υποστηρίζει την οργάνωση ανέφερε πως εξαπέλυσε “ευρεία επίθεση” στο Αμπού Γκράιμπ, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ από το κέντρο της Βαγδάτης και δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο.

isis3

Ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων του Διεθνούς Συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες απώθησαν πρόσφατα το Ισλαμικό Κράτος από τη δυτική επαρχία Άνμπαρ και ετοιμάζονται για μια επίθεση ανακατάληψης της Μοσούλης, ωστόσο οι τζιχαντιστές απέδειξαν την Κυριακή ότι είναι ακόμη ικανοί να πλήξουν τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις εκτός των κυριότερων περιοχών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

isis4

Αργότερα την Κυριακή, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες ανατινάχθηκαν σε μια πολυσύχναστη αγορά κινητών τηλεφώνων στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, τραυματίζοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους, επιπλέον των νεκρών, δήλωσαν η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

isis5

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε διαδικτυακά, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως την επίθεση πραγματοποίησαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας “εκατοντάδες πολυθεϊστές απορριπτικούς”, όπως αποκαλεί η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση τους σιίτες μουσουλμάνους.

Στο Αμπού Γκράιμπ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς ένα απόσπασμα των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ εστάλη για να ανακαταλάβει τη σιταποθήκη και να αποτρέψει την προσέγγιση των τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας.

Πηγές από τον στρατό και την αστυνομία ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν από τις κοντινές, ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος, περιοχές Γκάρμα και Φαλούτζα, οδηγώντας Χάμβι και ημιφορτηγά τα οποία έφεραν πολυβόλα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq μετέδωσε πως ιρακινές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από πολλές τοποθεσίες, όμως ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως οι τζιχαντιστές απωθήθηκαν από ένα αστυνομικό τμήμα και από πολλές στρατιωτικές θέσεις και οχυρώθηκαν στο νεκροταφείο και στη σιταποθήκη μέρος της οποίας πήρε φωτιά.

Ελικόπτερα του ιρακινού στρατού άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη σιταποθήκη και στο νεκροταφείο, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, ταξίαρχος Σάαντ Μάαν, δήλωσε πως τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές είχαν σκοτωθεί στην αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Μαχητές από τη Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, έναν συνασπισμό που αποτελείται από σιίτες πολιτοφύλακες τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν, στάλθηκαν στο Αμπού Γκράιμπ προκειμένου να ενισχύσουν τις τακτικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ο Τζάουαντ Αλ Τουλαϊμπάουι, τοπικός διοικητής της Χασίντ.

Ο ισχυρός σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ κάλεσε επίσης τους πιστούς σε αυτόν μαχητές να είναι σε επιφυλακή για την προστασία της Βαγδάτης.

Σιιτικές πολιτοφυλακές όπως οι “Ταξιαρχίες Ειρήνης” του Σαντρ ανέκοψαν τη σαρωτική προέλαση του Ισλαμικού Κράτους το 2014 που απείλησε την ιρακινή πρωτεύουσα και τους πιο ιερούς για τους σιίτες τόπους λατρείας.

Δείτε βίντεο από το σημείο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr