Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία για το χρίσμα στις ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους στο Μίσιγκαν και το Μισισίπι, κλείνοντας μια προεκλογική εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις επιθέσεις που δέχθηκε από τη συστημική βάση του κόμματος, προκειμένου ν’ ανακοπεί η θετική προεκλογική δυναμική του.

Έτσι, η νίκη αυτή στο Μίσιγκαν θεωρείται ότι εδραίωσε την πολιτική δυναμική της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ από την άλλη μεριά, κλιμάκωσε την άσκηση πιέσεων στα κέντρα εξουσίας των Ρεπουμπλικάνων που τον αντιμάχονται. Η εσωτερική πίεση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κλιμακώνεται στον ορίζοντα των σοβαρών προκριματικών κύκλων που ακολουθούν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος «έχτισε» τις νίκες του στις βιομηχανικές μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά και στο βαθύ Νότο, καθώς έχει απήχηση σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, όπως, οι ευαγγελιστές, οι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και οι αναποφάσιστοι. Παράλληλα, ο Τραμπ κερδίζει και αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν έναν προεδρικό υποψήφιο εκτός του πολιτικού συστήματος, ενώ είναι θυμωμένοι για τον τρόπο με τον λειτουργεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπό τη λογική αυτή, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων όχι μόνο ενισχύουν την πολιτική δυναμική του Τραμπ, αλλά και διερύνουν την εκλογική δεξαμενή των ψηφόφορων του.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη γνωστοποίηση του νέου θετικού αποτελέσματος για τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι φέρνει νέους ψηφοφόρους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ επιτιθέμενος στις συστημικές δυνάμεις του κόμματος, που προσπαθούν ν’ ανακόψουν την πορεία του, τόνισε ότι θα πρέπει να κρατήσουν τα χρήματά τους και να επικεντρωθούν στην προσπάθεια νίκης επί των Δημοκρατικών, το Νοέμβριο. «Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας» είπε ο Τραμπ για την εκστρατεία του τονίζοντας: «Συμβαίνει κάτι που είναι τόσο καλό που πρέπει ν’ αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον και να ενώσουμε το κόμμα».

Δεν παρέλειψε επίσης, να κοροϊδέψει τους συνυποψηφίους του, τον Τζον Κέισικ, κυβερνήτη του Οχάιο, τον Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστή από το Τέξας και τον Μάρκο Ρούμπιο, Γερουσιαστή από τη Φλόριντα, δηλώνοντας ότι έχουν ελάχιστες ελπίδες να συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Ο Τραμπ επιτέθηκε κυρίως στον Κρουζ, που παρουσιάζει τον εαυτό του, ως τη μοναδική επιλογή έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. «Ο Τεντ θα έχει δύσκολες ώρες» είπε ο Τραμπ για τον Κρουζ και συνέχισε: «δύσκολα θα με νικήσει…»

Η νίκη που σημείωσε το Μίσιγκαν θέτει τον Τραμπ σε μια δυναμική προεκλογική τροχιά προκειμένου να διεκδικήσει τη νίκη στις πολιτείες του Οχάιο, της Φλόριντα, του Ιλινόις, του Μιζούρι, αλλά και της Βόρειας Καρολίνας, όπου θα διεξαχθούν προκριματικοί κύκλοι στις 15 Μαρτίου. Οι πολιτείες αυτές, είναι πλούσιες σε αριθμό εκλεκτόρων, οι οποίοι τελικά θα εκλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Οι προκριματικοί κύκλοι στη Φλόριντα και το Οχάιο, δίνουν στο νικητή το σύνολο των εκλεκτόρων. Οι εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που ο 69χρόνος Τραμπ κερδίσει στις δύο αυτές πολιτείες, αλλά και αλλού μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε, θα μπορέσει να θέσει εκτός εκλογικής εκστρατείας τους συνυποψηφίους του, Ρούμπιο και Κέισικ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα φέρει επίσης σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση τον Κρουζ.

Ο 44χρονος Ρούμπιο έχει τη συμπάθεια της συστηματική βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία έχει θορυβηθεί από τον ακραίο συντηρητισμό του Τεντ Κρουζ που χρεάζεται απεγνωσμένα τη νίκη στην πολιτεία του, στο Τέξας, προκειμένου να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι αντιδράσεις της συστημικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκαλούνται από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο Τραμπ για τους μουσουλμάνους, τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τις γυναίκες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του γύρω από την επαναδιαπραγμάτευση ή την εφαρμογή των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι δεν έχει καταρτίσει την ομάδα συμβούλων που θα έχει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, παρά το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί πως θα την είχε οργανώσει το Φεβρουάριο. Παράλληλα, απορρίπτει την κριτική που δέχεται γύρω από τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και για την άποψη ότι οι απόψεις του, θα βλάψουν τελικά τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Το στρατόπεδο των επικριτών του Τραμπ έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις σχεδιασμένες να επιτεθούν στο χαρακτήρα του, εν όψει του προκριματικού κύκλου στη Φλόριντα, την πολιτεία, που ο Ρούμπιο θεωρεί σπίτι του και ο Τραμπ επίσης, δεύτερο σπίτι του. Ο νικητής στην αναφερόμενη πολιτεία, εξασφαλίζει μονομιάς τους 99 εκλέκτορες της.

Το Μίσιγκαν είναι η πολιτεία για την οποία καθιερώθηκε ο όρος Δημοκρατικοί του Ρήγκαν που περιγράφει την επιλογή μεγάλου αριθμού λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης, να εγκαταλείψουν το Δημοκρατικό Κόμμα και να ψηφίσουν τον Ρόναλντ Ρήγκαν για την προεδρία των ΗΠΑ, στη δεκαετία του ’80. Αρκετοί ψηφοφόροι καταλήγουν ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ έπειδή πιστεύουν ότι θα πράξει ό,τι υπόσχεται και ότι θα λειτουργήσει όπως ο Ρίγκαν στο Λευκό Οίκο.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο στο Μίσιγκαν με το καταγεγραμμένο ποσοστό των ψήφων να προσεγγίζει το 50%. Η Κλίντον κέρδισε στο Μισισίπι, με τη βοήθεια των αφροαμερικανών ψηφοφόρων, που αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κλίντον κερδίζει εννέα στους δέκα Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr