Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι δηλώνουν έτοιμοι να επιτεθούν στην “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους

Οι Κούρδοι δηλώνουν έτοιμοι να επιτεθούν στην “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, ηγέτης του σοσιαλιστικού κουρδικού κόμματος στη Συρία, PYD, το οποίο ελέγχει τη βόρεια Συρία – συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα), δήλωσε την Πέμπτη ότι η απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος είναι προτεραιότητα για τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Ράκα είναι μια μεγάλη κυρίως αραβική πόλη στην κεντρική Συρία, την οποία το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ως “πρωτεύουσά” του.

“Η Ράκα είναι τώρα η πρωτεύουσα του ISIS και για τη Ροζάβα είναι προτεραιότητα η ανακατάληψη της Ράκα επειδή οι περισσότερες επιθέσεις στην Κόμπανι πραγματοποιούνται από τη Ράκα”, είπε μιλώντας στο φόρουμ που διοργάνωσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ιράκ Σουλαϊμανί (AUIS).

“Για αυτό η Ράκα πρέπει να παρθεί το συντομότερο δυνατό”, υπογράμμισε ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές δεν είναι βέβαιοι κατά πόσο το κουρδικό YPG μπορεί εάν εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος στη συνέχεια να διακυβερνήσει την αραβοκρατούμενη Ράκα.

Οι Κούρδοι, που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τη γεωγραφία της Συρίας, έχουν συστήσει μαζί με τους Άραβες δημοκρατικούς συμμάχους τους και χριστιανούς Ασσύριους τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η επιχείριση απελευθέρωσης της Ράκα θα γίνει από όλες τις δυνάμεις των SDF και όταν η πόλη απελευθερωθεί τον έλεγχό της θα αναλάβουν οι Άραβες μαχητές του SDF.

Όπως εξήγησε και ο συμπρόεδρος του PYD, Σαλέχ Μουσλίμ, όταν το YPG απελευθερώνει περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος αφήνει στη συνέχεια τη διακυβέρνησή τους σε τοπικές αυτοδιοικήσεις.

“Πρέπει να απομονώσουμε και τις δύο πόλεις, Μοσούλη και Ράκα, και ακόμα μερικές πόλεις πρέπει να παρθούν. Πρέπει να απομονώσουμε τη Ράκα και να την καταλάβουμε”, είπε ο Μοσυλίμ μιλώντας στο ίδιο φόρουμ.

Ξένοι μαχητές που μάχονται στις γραμμές του YPG είπαν μιλώντας στο ARA News ότι η απελευθέρωση της Ράκα θα είναι μια δύσκολη μάχη.

“Ας πάρουμε τη Ράκα, θα είναι καλό εάν πέσει. Αυτή θα είναι μια σκληρή μάχη και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές”, είπε ο Χέβαλ Ζίρεκ, μαχητής του YPG από τη Νορβηγία.

“Εύχομαι το YPG να πάει στη Ράκα, θα είναι μια μεγάλη νίκη, όπως και η Κόμπανι”, είπε ο Ζίρεκ.

Ο Χεβάλ Ερνέστο, Γάλλος εθελοντής που βρίσκεται στην Κόμπανι, είπε ότι η μάχη για τη Ράκα θα είναι δύσκολη.

“Εάν ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ μας παράσχει μεγάλη αεροπορική υποστήριξη και πυροβολεί ό,τι μας πυροβολεί, είμαι βέβαιος ότι εμείς θα νικήσουμε, αλλά δίχως μεγάλη αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ θα γίνει λουτρό αίματος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χάσουμε 3.000 ή 4.000 μαχητές μας”, είπε μιλώντας στο ARA News και συνέχισε: “Μόνο στην Κόμπανι χάσαμε 1.500 και η Ράκα είναι ακόμα μεγαλύτερη”.

“Δεν θα είναι μια μάχη σε μια δική μας πόλη”, είπε ο Γάλλος εθελοντής, εννοώντας ότι αυτή τη φορά το YPG θα είναι οι πολιορκητές, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερες απώλειες, “και οι τζιχαντιστές είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για μια τέτοια επιχείριση”, πρόσθεσε. “Θα μπορούσαν να έχουν προετοιμαστεί και για υπόγειο πόλεμο”, επεσήμανε.

Ο Άραβας οπλαρχηγός Αμπού Ισά Αρ Ρακάουϊ, ο οποίος ανήκει στους συμμάχους του YPG, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζεται για τη μελλοντική πολιορκία.

“Σκάβουν χαρακώματα και οχυρώματα γύρω από την πόλη και προετοιμάζονται για αυτό. Αλλά το σημαντικό είναι πώς θα είμαστε οπλισμένοι εμείς”, είπε μιλώντας στο ARA News.

Ο ίδιος οπλαρχηγός ζήτησε από τον Διεθνή Συνασπισμό να επισπεύσει την έναρξη της πολιορκίας.

“Εάν καθυστερήσει πολύ, οι νεαροί θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και αυτοί [οι τζιχαντιστές] θα χρησιμοποιήσουν τους συμπατριώτες μας εναντίον μας”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr