Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: ΗΠΑ και ΕΕ θα στείλουν πολεμικό ναυτικό στη Λιβύη κατά της μετανάστευσης

Guardian: ΗΠΑ και ΕΕ θα στείλουν πολεμικό ναυτικό στη Λιβύη κατά της μετανάστευσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας από τους λόγους της συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα με τους τέσσερις κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης είναι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ναυτικών περιπολιών στη Λιβύη για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι περιπολίες της ΕΕ, που θα είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Muammar Gadaffi το 2011, θα στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στη χώρα τους.

Η συνάντηση που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 25 Απριλίου, προστέθηκε στο πρόγραμμα του Οbama στη Γερμανία, όπου εκτός από τη Merkel, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον Hollande, τον Renzi και τον Cameron.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των G5 θα είναι η Μέση Ανατολή και η επίδραση της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Michael Fallon, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να καταπολεμηθούν οι διακινητές, που έχουν τώρα βάση και στη Λιβύη, ενώ αναφερόμενος στις ναυτικές περιπολίες, υποστήριξε ότι «η επιχείρηση Σοφία θα μεταφερθεί σε λιβυκά ύδατα το συντομότερο δυνατό».

Για την ώρα η επιχείρηση Σοφία γίνεται μόνο σε διεθνή ύδατα και οι μετανάστες δεν οδηγούνται πίσω στην Αφρική.
Οι G5 θα συζητήσουν για το αν η επέκταση της ναυτικής επιχείρησης χρειάζεται την άδεια του Λίβυου πρωθυπουργού Fayez al Sarraj, ο οποίος μάχεται για να εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη για την αιμορραγούσα κυβέρνησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Philip Hammond, άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας προς οποιαδήποτε λιβυκή κυβέρνηση προκειμένου να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από το προπύργιό του στις λιβυκές ακτές.

Στο θέμα του συριακού εμφυλίου ο Obama δεν έδωσε καμία ένδειξη στο Λονδίνο, ότι οι ΗΠΑ θα διαφοροποιήσουν την πολιτική τους.

Απλά δήλωσε έκπληκτος που η εκεχειρία κράτησε εφτά βδομάδες και τόνισε την ανάγκη να πιεστεί ο Putin για να ωθήσει με τη σειρά του τον Assad να διαπραγματευτεί μία μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Η συριακή αντιπολίτευση εγκατέλειψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εκεχειρίας και για άρνηση του Assad να διαπραγματευτεί μία μεταβατική κυβέρνηση.

Η εκεχειρία έχει καταρρεύσει και οι επιλογές των G5, εκτός από το να περιμένουν από τον Putin να πιέσει τον Assad, είναι να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια από αέρος πετώντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πόλεις που είναι πολιορκημένες και να εξοπλίσουν κι άλλο τους αντάρτες.

Ο Obama επισκέπτεται επίσης τη Γερμανία για να επιδοκιμάσει την πολιτική της Merkel στο προσφυγικό και για να προωθήσει την διατλαντική εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ (TTIP), η οποία έβγαλε, πάντως, στον δρόμο 30.000 διαδηλωτές στο Ανόβερο.

Σε συνέντευξή του στη Bild, o Obama είπε ότι η στάση της Merkel στην προσφυγική κρίση ήταν θαρραλέα και χάρη σε αυτήν ο κόσμος είδε ότι έχει κάποιες ηθικές υποχρεώσεις απέναντι σε ανθρώπους που βιώνουν τρομερές καταστάσεις.
«Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τις πόρτες σε συνανθρώπους μας, όταν είναι σε τέτοια απελπισία, γιατί θα είναι σαν να προδίδουμε τις αρχές μας» ήταν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr