Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καγκελάριος ή Πρόεδρος ο Σόιμπλε στη Γερμανία;

Καγκελάριος ή Πρόεδρος ο Σόιμπλε στη Γερμανία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H εβδομάδα για τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ ξεκινά όπως κάθε προηγούμενη, με την καθιερωμένη εκτέλεση των καθηκόντων του. Σήμερα, για παράδειγμα, ο Γιόαχιμ Γκάουκ εγκαινιάζει την Εβδομάδα για το Περιβάλλον στους κήπους του προεδρικού μεγάρου, όπου περίπου 200 εκθέτες παρουσιάζουν τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα στο πεδίο εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Όμως η σημερινή μέρα έχει κάτι το ξεχωριστό που φέρνει τον Γερμανό πρόεδρο στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος με έναν άλλο τρόπο.

Όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν προτίθεται να είναι και πάλι υποψήφιος του χρόνου για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα. Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών προεξοφλούσαν αρνητική απάντηση. Το Σάββατο, 04.06, η εφημερίδα Bild αποκάλυψε πρώτη ότι ο Γιόαχιμ Γκάουκ δεν αναμένεται να βάλει και πάλι υποψηφιότητα για λόγους ηλικίας και υγείας. Στο παρελθόν ο γερμανός πρόεδρος είχε αναφερθεί σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει καθώς και στην προχωρημένη ηλικία του. Τη σκυτάλη παρέλαβε η Süddeutsche Zeitung, η οποία χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραψε ότι αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα επίσημα την απόφασή του. Χωρίς να αναφέρει πηγή εκτίμησε ότι η απόφασή του θα είναι αρνητική, παρά το ότι οι επικεφαλής των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού καθώς και οι Πράσινοι θα ήθελαν τον Γκάουκ και πάλι υποψήφιο.

Την απόφασή του αναμένεται να ανακοινώσει πάντως στην καγκελάριο Μέρκελ, την οποία έχει προσκαλέσει στο προεδρικό μέγαρο για δείπνο εργασίας. Το ραντεβού έχει κλείσει εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες οι επικεφαλής των δύο κρατικών οργάνων συναντώνται για να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες για επίκαιρα θέματα.

Γιατί όμως αυτήν τη φορά η εκλογή προέδρου της Γερμανίας το 2017 έχει ένα επιπρόσθετο ειδικό βάρος; Διότι συμπίπτει χρονικά με τις βουλευτικές εκλογές και τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θέλουν το καθένα να διαφοροποιηθεί και να προτείνει τον δικό του υποψήφιο. Ήδη έχουν πέσει και τα πρώτα ονόματα, όπως αυτό του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. Από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει προταθεί ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ άλλα στελέχη προτείνουν να εξευρεθεί ένας κοινός υποψήφιος από όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Μια άλλη δυσκολία αφορά όμως και στον τρόπο ανάδειξης προέδρου στη Γερμανία που γίνεται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ένα σώμα εκλεκτόρων στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής και ισάριθμοι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων.

Λόγω των τοπικών εκλογών το Σεπτέμβριο σε δύο ομόσπονδα κρατίδια και της αναμενόμενης εισόδου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα ανατραπούν. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung, ότι ακόμη και αν ο Γιόαχιμ Γκάουκ ανακοινώσει την απόφασή του να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία η επίσημη αναζήτηση υποψηφίων από τα κόμματα που τον στήριξαν θα καθυστερήσει και για λόγους σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr