Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“To Brexit θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης”

“To Brexit θα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι συνέπειες μιας ψήφου υπέρ της βρετανικής αποχώρησης θα μπορούσε να παραλληλιστεί με εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ένα γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να βλέπει το Brexit σαν κάτι καλό, είτε για τη Βρετανία, είτε για την ΕΕ ή για την παγκόσμια οικονομία (…) Θα έλεγα ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει, θα δούμε εκτεταμένη αναταραχή στην αγορά», τόνισε ο πολιτικός μιλώντας στο CNBC.

Πάντα ήταν η “διστακτική νύφη” η Βρετανία

Ο Στουμπ, επίσης απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, πιστεύει ότι η Βρετανία παίζει βασικό ρόλο στην ΕΕ παρά τη φήμη της ως «διστακτική νύφη» ήδη από το 1973, όταν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Μια ψήφος υπέρ της παραμονής, όχι μόνο θα ισχυροποιήσει το «γάμο», αλλά και το status του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρώην μεγάλη αυτοκρατορία θα έχει μια βαρύτητα σε μια Ευρώπη που ανακάμπτει, πρόσθεσε.

«Αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει, αυτό θα δημιουργήσει επίσης μια πολύ πιο ισχυρή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων (στην Ευρώπη).

Αν εξαλείψουμε γραφειοκρατικούς κανόνες και διαδικασίες και φιλελευθεροποιήσουμε την εσωτερική αγορά υπηρεσιών, αγαθών, κεφαλαίων και ανθρώπων, τότε όλη η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση», υποστήριξε ο Στουμπ.

Πέραν της οικονομικής πλευράς, διακυβεύεται και η πολιτική μοίρα του ευρωπαϊκού μπλοκ και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανό ντόμινο με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων της Ιταλίας και της Γαλλίας, να ενδέχεται να προχωρήσουν σε παρόμοια δημοψηφίσματα –την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, είπε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag ότι η ανατολική Ευρώπη διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, ο Στουμπ επιμένει ότι αυτό δεν ισχύει για τη χώρα του. «Η Φινλανδία είναι στην ΕΕ για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε ένα μέρος της ασφάλειάς μας είναι η ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr