Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ο Κάμερον έδωσε ήδη το στίγμα των προθέσεων του να καθίσει στην πρωθυπουργία της χώρας του για ένα ακόμη τρίμηνο και ο διάδοχος του να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από την ΕΕ και μάλιστα με αργούς ρυθμούς κάποιοι από τους ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να πιέζουν για όσο το δυνατόν γρηγορότερη φυγή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό είπε το Σάββατο (από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για την συνάντηση των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ) ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα προς το συμφέρον όλων».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σαφώς τη θέση του ότι «Οι Βρετανοί αποφάσισαν πως θέλουν να φύγουν, οπότε είναι άσκοπο να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους».

Πιο ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι με την απόφαση του να φύγει τον Οκτώβριο κι όχι αμέσως, ο Κάμερον «κρατά όμηρο ολόκληρη την ήπειρο».

Την ανάγκη για ταχύ διαζύγιο τόνισε και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό , λέγοντας ότι η βρετανική έξοδος «πρέπει να είναι γρήγορη για ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα».

Μάλλον όμως, η στάση αυτή δεν κάνει το αυτί των Βρετανών να ιδρώνει καθώς και ο Μπόρις Τζόνσον -«στρατηγός» του Brexit στο Λονδίνο και ένας από τους θεωρούμενους πιθανότερους διεκδικητές, στην παρούσα φάση, της θέσης του Κάμερον στους Τόρις- εμφανίστηκε απρόθυμος για ένα γρήγορα διαζύγιο και ήδη έχει κάνει λόγο για «προσεκτικούς ρυθμούς» στη διαδικασία.

Όσον αφορά το Βερολίνο, μάλλον τηρεί μια μετριοπαθή στάση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να δηλώνει το πρωί του Σαββάτου ότι «δεν πρέπει να καταφύγουμε σε βιαστικές κινήσεις». «Αλλά μετά την βρετανική απόφαση, δεν μπορούσε να πέσουμε σε αδράνεια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr