Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παγκόσμιος τρόμος από την πυρηνική δοκιμή 10 κιλοτόνων του “ψυχάκια”

Παγκόσμιος τρόμος από την πυρηνική δοκιμή 10 κιλοτόνων του “ψυχάκια”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε η επιβεβαίωση της 5ης πυρηνικής δοκιμής που προκάλεσε σεισμό 5,3 Ρίχτερ, από τη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Νωρίτερα το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

piriniki

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ανακοίνωσή αυτή έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα θα προετοιμαστεί για ν’ αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών Γιο Ιλ-χο.

H Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα»

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Ομπάμα: Σοβαρές συνέπειες από τις προκλητικές ενέργειες

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» και έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αμερικανός πρόεδρος και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα σήμερα το πρωί, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μεταξύ των μέτρων αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν’ ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Η Γαλλία καταδίκασε την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Παρίσι.

«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν’ αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του» τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Η Κίνα κάλεσε όλες οι πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής «δεν αποτελεί σοφή επιλογή» από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr