Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στη Μπρατισλάβα

Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στη Μπρατισλάβα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της άτυπης συνόδου των «27» στην Μπρατισλάβα, με τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. να συζητούν για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το Brexit.

Ασφάλεια – άμυνα, προσφυγικό – μεταναστευτικό και οικονομία, θα είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

«Η σημερινή Σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν «χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί».

Οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών κατέφθασαν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβας, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

Τους αρχηγούς υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Η πρώτη συνεδρία εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:30. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και ανεπίσημο γεύμα.

Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβα και στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα, δήλωσε προσερχόμενη στην Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», ανέφερε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων».

«Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας: «Ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της».

«Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο προβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυσθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την Ε.Ε.» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Ταάβι Ρόιβας.

Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετάναστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Σημειώσε παράλληλα πως «θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit.

«Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος… Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια Σύνοδο χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr