Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανοί Οικονομολόγοι θεωρούν τον Τραμπ απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Γερμανοί Οικονομολόγοι θεωρούν τον Τραμπ απειλή για την παγκόσμια οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις προειδοποιούν Γερμανοί οικονομολόγοι.

«Ενώ οι ΗΠΑ είναι ένα ασφαλές λιμάνι στις κρίσεις, με τον Τραμπ θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο ενός σεισμού των αγορών, όπως και κατά την οικονομική κρίση» δήλωσε στη Handelsblatt ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ιfo) του Μονάχου Κλέμενς Φίστ.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οκονονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Μπέρενμπεργκ:

«Mια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές. Ενώ το Κογκρέσο καθορίζει την εσωτερική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρμοδιότητες για την εξωτερική οικονομική πολιτική. Εάν, για παράδειγμα, έρθει σε σύγκρουση με την Κίνα αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική τάξη. Αυτό θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο και για τα ανοιχτά στο ελεύθερο εμπόριο κράτη της Ευρώπης. Η ανασφάλεια και μόνο για το τι θα πράξει ο Τραμπ θα μπορούσε για ένα διάστημα να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγορές».

Ανήσυχος είναι και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου Μάρτσελ Φράτσερ:

Η εκλογή του Τραμπ «θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία τέσσερα χαμένα χρόνια, σε μια εποχή κατά την οποία τόσο αυτή όσο και η Ευρώπη χρειάζονται οικονομικά και πολιτικά ισχυρές ΗΠΑ», ανέφερε.

Όπως εκτίμησε, ακόμα και αν εφάρμοζε τα μισά από όσα λέει προεκλογικά, η παγκόσμια οικονομία «θα αποδυναμωνόταν σαφώς και θα συνεπαγόταν σοβαρές εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών μελετών (ΙΜΚ) Γκούσταβ Χορν θεωρεί «τον Ντόναλντ Τραμπ πρωτίστως έναν πολιτικό αλλά συνάμα και έναν οικονομικό κίνδυνο».

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται, κατά τη γνώμη του, τόσο από τη αντίθεσή του στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου TTIP, η οποία ούτως ή άλλως «είναι ένα σχέδιο αμφιβόλου δημοκρατικού χαρακτήρα», όσο από τη βασική του πεποίθηση, ότι υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ είναι το παγκόσμιο εμπόριο».

«Λόγω αυτής του της πεποίθησης θα μπορούσε πράγματι να υψώσει εμπορικά εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν την ευημερία των ίδιων των ΗΠΑ, αλλά και των εμπορικών τους εταίρων» λέει.

Χαρακτηρίζει ακόμη επιζήμιες τις προτάσεις του Τραμπ για το φορολογικό διότι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «εκ νέου ένα κύμα αναδιανομής πλούτου από κάτω προς τα πάνω και αυτό θα προκαλέσει την μείωση της ευημερίας».

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι στη Γερμανία ασχολούνται με τον Τραμπ ενώ το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή ακούει στο όνομα της δικής τους Deutsche Bank.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία «Ημέρα της Κρίσης» από το Ιράν και τους συμμάχους του

Το όπλο του πετρελαίου: Το Ιράν απειλεί με πολυετές ενεργειακό «μπλακάουτ» σε περίπτωση πολέμου

1η Μαΐου 1944 – ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ: Οι Έλληνες στέκονται ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΡΟΣΟΧΗ μπροστά στο γερμανικό απόσπασμα – Ο Τσίπρας ζητά οι φωτογραφίες να αγοραστούν από τη Βουλή

Μπάρακ Ομπάμα: Οι εξωγήινοι «είναι πραγματικοί, αλλά εγώ δεν τους έχω δει»

Την Τρίτη 17/02 Γουίτκοφ και Κούσνερ στη Γενεύη για Ιράν και Ρωσία-Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr