Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεργάτης του Γκρίλο ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ

Συνεργάτης του Γκρίλο ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το 59% που συγκέντρωσε το «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση Ρέντσι, προσπαθεί να εξαργυρώσει το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Λίγες ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο 41χρονος πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, και μετά την παραίτησή του, το λαϊκίστικο και αντιευρωπαϊκό πεντάστερο κόμμα ζητάει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Παρότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση και τη στιγμή που ακόμα το πολιτικό τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει με τις διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για το σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν σήμερα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δείχνει έτοιμο να κάνει το επόμενο παράτολμο βήμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Repubblica ο 38χρονος «αστέρας» του κόμματος, Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, δήλωσε πιο αποφασισμένος να κυβερνήσει συγκριτικά με το 2013 όταν εισήλθε στην ιταλική βουλή το πεντάστερο κίνημα.

«Το ευρώ και η Ευρώπη δεν είναι το ίδιο. Εμείς θέλουμε οι Ιταλοί να αποφασίσουν σχετικά με το νόμισμα», δήλωσε ο Ντι Μπατίστα, ο οποίος ερωτηθείς για τις επιπτώσεις εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ σχολίασε: «Γνωρίζω καλά ποιες είναι οι επιπτώσεις της εισόδου στο ευρώ, η απώλεια δυνατότητας αγοράς, η μείωση στις αποδοχές, η μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η κοινωνική υποβάθμιση, η ανεργία.

Αν η Ευρώπη δεν θέλει να καταρρεύσει πρέπει να δεχθεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Το 2017 θα υπάρξουν σημαντικές εκλογές. Στη Γαλλία πιθανώς να κερδίσουν οι γκολιστές ή η Λεπέν. Στη Γερμανία η καγκελαρία θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά, αλλά τα εναλλακτικά κινήματα, ας τα πούμε έτσι, προχωρούν», δήλωσε ο 38χρονος.

Σχετικά με τον επικεφαλής του κόμματος, ο 38χρονος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γκρίλο, ενώ τόνισε πως το κίνημα δεν τάσσεται κατά της πολιτικής, και δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας.

“Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα”

«Δεν είπαμε ποτέ ότι θα είναι εύκολο να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι επιθυμεί την άμεση διεξαγωγή εκλογών, καθώς «δεν θέλουμε να συζητούμε για μήνες με τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο. Θέλουμε μία εκδοχή αυτού του νόμου με την έγκριση του συνταγματικού δικαστηρίου, που ελπίζουμε να φτάσει τον Ιανουάριο».

Όσο για τις μεταναστευτικές ροές, ο στενός συνεργάτης του Γκρίλο εξήγησε πως πρέπει να εξευρεθεί λύση στις διεθνείς κρίσεις, «χωρίς να καταφύγουμε στις βόμβες». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι πρόσφυγες με δικαίωμα ασύλου πρέπει να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη και να ανακατανέμονται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr