Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκορμπατσόφ: ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο μονοπάτι

Γκορμπατσόφ: ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο μονοπάτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ και η Δύση έχασαν την ευκαιρία να χτίσουν έναν ασφαλέστερο κόσμο πριν από 25 χρόνια, όταν δεν βοήθησαν τη στιγμή που διαλυόταν η Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο 85χρονος, μιλώντας στο Associated Press, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα ρίξουν τους τόνους, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι μεταξύ μας σχέσεις είναι τόσο σημαντικές και αφορούν όλους τους άλλους, οπότε πρέπει να λάβουμε και το συμφέρον τους υπόψη μας», είπε ο Ρώσος, που παραδέχθηκε ότι εξεπλάγη με την επικράτηση του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, καθώς περίμενε ότι θα κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον.

Αρνήθηκε να κάνει εκτίμηση για τον Ρεπουμπλικάνο, τονίζοντας ότι απομένει να φανεί τι πολιτικές θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Εχει ελάχιστη πολιτική εμπειρία, αλλά ίσως αυτό είναι καλό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης, σχολίασε ότι οι Δυτικοί «Ετριβαν τα χέρια τους και έλεγαν ”Τι ωραία! Προσπαθούσαμε για δεκαετίες να κάνουμε κάτι για τη Σοβιετική Ενωση και φαγώθηκε μόνη της”». Αυτή η θριαμβολογία, τόνισε, παραμένει βασικός παράγοντας των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

«Οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν και να μείνουν στο τραπέζι μέχρι να φτάσουν σε μία συμφωνία. Ο κόσμος χρειάζεται τη μεταξύ τους συνεργασία. Μαζί μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο μονοπάτι», τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία, ενώ επαίνεσε τον Μπαράκ Ομπάμα. Παρόλα αυτά, επέκρινε τις επιλογές του στις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Κατηγορούν τη Ρωσία για τα πάντα. Και τώρα, υπάρχει η σπασμωδική αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό. Η Ρωσία θέλει να έχει φιλικούς δεσμούς με την Αμερική, αλλά είναι δύσκολο να το κάνει όταν βλέπει ότι εξαπατάται», σχολίασε ο Γκορμπατσόφ.

Τι είπε για τον Πούτιν

Αν και πολλές φορές έχει επικρίνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τον θεωρεί άξιο πρόεδρο. «Αρχικά τον υποστήριζα σχεδόν απόλυτα, μετά άρχισα να εκφράζω την κριτική μου. Δεν μπορώ να αποκηρύξω τις απόψεις μου», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr