Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άσαντ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι θα είναι “καλό παιδί” και θα τηρήσει την εκεχειρία

Ο Άσαντ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι θα είναι “καλό παιδί” και θα τηρήσει την εκεχειρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβεβαιώσεις για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης και συμφώνησαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν, θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό βήμα προς την τελική επίλυση της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ έκανε λόγο για «πραγματική ευκαιρία» για την επίτευξη πολιτικής λύσης στον συριακό πόλεμο έπειτα από την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας παράλληλα ότι το καθεστώς της Δαμασκού θα εισέλθει στις συζητήσεις της Αστάνα επιδεικνύοντας «διαλλακτικότητα».

Η εκεχειρία είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα, αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις.

Από την εκεχειρία εξαιρείται το Ισλαμικό Κράτος, η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) -δηλαδή η Αλ Κάιντα-, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε αναφέρονται πουθενά οι Κούρδοι της Συρίας και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, πρόκειται για μια περιορισμένη εκεχειρία μεταξύ του φιλότουρκου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της κυβέρνησης Άσαντ που έκλεισαν οι “προστάτες” τους, δηλαδή η Τουρκία και η Ρωσία αντίστοιχα.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι εκεχειρία του πολέμου στη Συρία, όπως προσπαθεί να “πείσει” ένα κλίμα που δημιουργείται.

Επίσης υπάρχει και σοβαρό θέμα με τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου εκεί οι ισλαμιστές του FSA είναι σύμμαχοι και ανάκατοι με τις οργανώσεις της Αλ Κάιντα.

Στις προηγούμενες εκεχειρίες η Ρωσία κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι δεν έκαναν αρκετά για να χωριστεί ο FSA από την Αλ Κάιντα. Να δούμε εάν θα τα καταφέρουν τώρα, που απουσιάζουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία και ο Πούτιν “αναβάθμισε” τον Ερντογάν σε επίσημο εταίρο επί της συριακής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για σοβαρή εκεχειρία, είναι μια επανάληψη των προηγούμενων με τους ίδιους ακριβώς όρους και προφανώς θα καταρρεύσει κι αυτή σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Ζελένσκι: Έχασε τις ελπίδες του για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ – Μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Ουκρανία: Νεκρός σε στρατιωτική υποδομή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr