Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλεθρος σε λευκό φόντο – Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο – Δεκάδες νεκροί (φωτο+βίντεο)

Όλεθρος σε λευκό φόντο – Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο – Δεκάδες νεκροί (φωτο+βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα μικρό ξενοδοχείο της πόλης Φαριντόλα, το οποίο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στα βουνά της κεντρικής Ιταλίας, έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Τετάρτη τη γειτονική χώρα.

Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσο εξαιτίας των χθεσινών σεισμών.

Για εικόνες «αποκάλυψης» μιλούν οι διασώστες που βρίσκονται στο ξενοδοχείο Rigopiano της περιφέρειας Αμπρούτσο. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ανάμεσα στους αγνοούμενους συγκαταλέγονται και τουλάχιστον δύο παιδιά.

«Φωνάζουμε αλλά δεν απαντά κανείς», λένε οι διασώστες στις πρώτες επικοινωνίες με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


Πριν από λίγες ώρες ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός από το ξενοδοχείο με τον επικεφαλής της ιταλικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο να σημειώνει:

«Οι άνδρες και οι γυναίκες μας εργάζονται με ηρωϊκό τρόπο» καθώς άνδρες των σωστικών συνεργείων σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια ανάμεσα στα συντρίμμια.

Ωστόσο μεγάλο μέρος των σωστικών συνεργείων δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσεγγίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δύο άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος της περιοχής Φαρίντολα, Ιλάριο Λακέτα, το κτίριο επλήγη από τη χιονοστιβάδα σε τέτοιο βαθμό που μετακινήθηκε δέκα μέτρα! Η μοναδική ελπίδα να βρεθούν επιζώντες είναι να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο μοναδικό τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται ακόμα ανέπαφο από τη χιονοστιβάδα, συμπλήρωσε.

«Το ξενοδοχείο έχει ισοπεδωθεί και έχει θαφτεί κάτω από τρία μέτρα χιόνι. Νόμιζα πως μου κάνουν φάρσα», συμπλήρωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος της περιοχής, προσθέτοντας πως αν η χιονοστιβάδα έπεφτε την Κυριακή, τότε στο ξενοδοχείο θα βρίσκονταν πάνω από 200 άτομα.

Ο δήμαρχος μίλησε για «διπλή τραγωδία», καθώς στην περιοχή επικρατεί ο χειρότερος χιονιάς εδώ και 50 χρόνια, ενώ οι χθεσινοί σεισμοί επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση.

Στην ιστοσελίδα του, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλείται τον Αντόνιο Κροτσέτα, τον επικεφαλής μιας ομάδας διάσωσης που έφτασε στο ξενοδοχείο έξω από την πόλη Πεσκάρα, σύμφωνα με τον οποίο “υπάρχουν πολλοί νεκροί” χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το Reuters μετέδωσε αρχικά ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να φθάνει τους 30, ενώ σύμφωνα με το AFP περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, στο ξενοδοχείο Rigopiano διέμεναν τουλάχιστον 22 ένοικοι, συμπεριλαμβανόμενου και του προσωπικού, οι οποίοι κάλεσαν σε βοήθεια την ιταλική Πολιτική Προστασία χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας ότι υπήρχαν 3 αγνοούμενοι.

Οι δύο άνθρωποι που κάλεσαν σε βοήθεια θεωρείται ότι κατάφεραν να σωθούν, αλλά για τους υπόλοιπους 28 τουρίστες και εργαζόμενους εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Είκοσι πυροσβέστες, δύο συνεργεία ορειβατικής διάσωσης, έξι ασθενοφόρα και τοπική αστυνομία πήγαν στο σημείο, αλλά οι καιρικές συνθήκες έκαναν δύσκολη την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες την νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η κεντρική Ιταλία είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από ισχυρούς σεισμούς πέρσι, ενώ έντονες χιονοπτώσεις έχουν εγείρει φόβους για τη ζωή άλλων ατόμων στην περιοχή.

Τέσσερις σεισμοί 5,2 βαθμών και ισχυρότεροι σημειώθηκαν κοντά στην κωμόπολη Αμάτριτσε, περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης, σε διάστημα τεσσάρων ωρών. Μεγάλο μέρος της περιοχής είχε εγκαταληφθεί μετά τους περσινούς σεισμούς.

Οι κεντρικές περιοχές Λάτσιο, Μάρκε και Αμπρούτσο αντιμετώπισαν έντονες χιονοπτώσεις, και ένας άντρας περίπου 82 ετών σκοτώθηκε όταν το χιόνι και ένας από τους σεισμούς έφεραν την κατέρρευση της στέγης ενός γεωργικού κτίσματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Iταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. “Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ”, είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο.

Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

“Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά”, είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό. “Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές”, τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.

Στη Ρώμη, σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.

Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα από την χιονοστιβάδα

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός από τους δύο μόλις ανθρώπους που κατόρθωσαν να σωθούν από την χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε το ξενοδοχείο.

Πήγα να πάρω κάτι από το αυτοκίνητό μου και σώθηκα, είπε στους διασώστες ο άντρας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για τον 38χρονο που έστειλε μήνυμα μέσω του what’s app και ειδοποίησε για την τραγωδία, χθες το απόγευμα.

«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι ακόμα μέσα στο κτίριο» συμπλήρωσε ο 38χρονος, ο οποίος σώθηκε καθώς μπήκε στο αυτοκίνητό του την στιγμή που μια τεράστια ποσότητα χιονιού κάλυψε τα πάντα, όπως είπε.

Ο δεύτερος επιζών νοσηλεύεται σε κατάσταση υποθερμίας σε νοσοκομείο της Ιταλίας, όμως δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Υψηλό ρίσκο

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είπε ότι οι τρεις ισχυρότεροι σεισμοί – μεγέθους 5,3, 5,7 και 5,6 βαθμών – σημειώθηκαν σε διάστημα μιάς ώρας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (ΕΙΓΗ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός.

Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4,0 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αμάτριτσε – το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου – καθώς και δεκάδες μετασεισμοί.

Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ’ Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρσι, κατέρρευσε.

Ο σεισμός της 24ης Αυγούστου 2016 κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το ΕΙΓΗ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Κωνσταντινούπολη: Καθηγητής αποκαλύπτει πότε θα χτυπήσουν 7,6 Ρίχτερ την Πόλη

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr