Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αναφέρει ο φάκελλος που έστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα και ζητά την έκδοση των “8” ικετών

Τι αναφέρει ο φάκελλος που έστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα και ζητά την έκδοση των “8” ικετών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πραξικόπημα Τουρκία, Τουρκία,

Τα στοιχεία που απέστειλε η Τουρκία στην Ελλάδα σε φάκελλο για την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αναφέρει το πρακτορείο Ντογάν.

Στο φάκελλο υπάρχουν οι καταθέσεις τεσσάρων στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονταν με τους οχτώ αλλά δεν τους ακολούθησαν τελικά, σύμφωνα με τις οποίες οι οχτώ τους κατηγόρησαν ότι εξαιτίας τους απέτυχε το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι οχτώ σκέφτηκαν αρχικά να διαφύγουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία αλλά τελικά αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα.

Στον φάκελο υπάρχουν επίσης στοιχεία για την επικοινωνία που είχαν οι οχτώ με την ομάδα των πραξικοπηματιών που πήγε να δολοφονήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν στο φάκελο έκδοσης των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, σημειώνεται πως “όταν απέτυχε το πραξικόπημα οι πραξικοπηματίες στρατιώτες πήγαν με δύο Skiorsky και ένα UH-1 τύπου ελικόπτερο στην 66η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τεθωρακισμένων αφήνοντάς τα εκεί και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν 12 άτομα σε ένα Skiorsky S 20 με το οποίο προσγειώθηκαν στην περιοχή Ρίβα της Κωνσταντινούπολης σε ένα άδειο χωράφι. Εκεί είχαν κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες και μετά ξεκίνησε το σχέδιο διαφυγής τους. Ωστόσο τέσσερις από αυτούς ήταν εναντίον του σχεδίου”.

Με βάση τις καταθέσεις των στρατιωτικών οι οποίοι ήταν εναντίον του σχεδίου, οι οχτώ στρατιωτικοί τους είπαν: “Άλλωστε το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας σας”.

Στις καταθέσεις τους είπαν επίσης ότι ενώ οι οχτώ έκαναν σχέδια διαφυγής, πρώτα σκέφτηκαν τη Ρωσία αλλά τελικά εγκατέλειψαν το σχέδιο επειδή το τελευταίο διάστημα είχαν βελτιωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά σκέφτηκαν την Ουκρανία αλλά και εκεί επειδή υπάρχει πόλεμος με την ανησυχία της παράδοσής τους εγκατέλειψαν το σχέδιο.

Οι τέσσερις στρατιωτικοί είπαν στις καταθέσεις τους ότι τελικά οι 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί αποφάσισαν να πάνε στην Ελλάδα.

Τους τέσσερις τους άφησαν εκεί και μπήκαν στο ελικόπτερο και έφυγαν.

Με βάση την καταγραφή της διαδρομής τους οι οχτώ στρατιωτικοί πέταξαν από τη Ρίβα στις 10.40 το βράδυ και περνώντας πάνω από το Σαρίγιερ, την Τσατάλτσα και το Τεκίρνταγ πήγαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ποιες είναι οι κατηγορίες εις βάρος τους

Στον φάκελο για την έκδοση των οχτώ αναφέρεται ότι κατηγορούνται για “απόπειρα πραξικοπήματος”, “απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου”, “λεηλασία”, “πρόκληση ζημιάς σε δημόσια περιουσία” ενώ για αναφορά τους κατά την υπεράσπισή τους στο ελληνικό δικαστήριο ότι, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποίησαν το ελικόπτερο για να μεταφέρουν τραυματίες, στο φάκελο για την έκδοση σημειώνεται ότι “το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν είναι τύπου ασθενοφόρο ελικόπτερο”.

Με βάση τις ίδιες καταγραφές, το βράδυ της 15ης Ιουλίου απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Σαμαντίρα και διασφάλισαν στρατιωτική και υλικοτεχνική στήριξη σε σημαντικά σημεία της Κωνσταντινούπολης.

Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν στοιχεία για τηλεφωνικές επικοινωνίες από τα κινητά των τεσσάρων από τους οχτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα με τα κινητά του συνταγματάρχη Αλί Ακτούρκ και του αντισυνταγματάρχη Νταβούτ Ουτσιούμ, οι οποίοι είχαν κάνει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Στο φάκελο αναφέρεται επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον των υπόπτων δεν είναι ούτε πολιτικές, ούτε στρατιωτικές και επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αναφέρουν ότι “μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον αρχηγού κράτους ή ατόμου της οικογένειάς του δεν θεωρείται πολιτικό αδίκημα”.

Στον φάκελο γίνεται αναφορά και στο αίτημα για δίκαιη δίκη και αναφέρεται ότι οι ύποπτοι έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει καθώς και των εσωτερικών κανονισμών της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Αρμενία εισέρχεται σε μια από τις πιο δραματικές περιόδους της ιστορίας της και οι ερασιτέχνες του «ρωσικού κόσμου»

Ο Γεραπετρίτης εκτιμά ότι για τη Μονή της Χώρας θα υπάρξει επαναξιολόγηση από την τουρκική κυβέρνηση

Τουρκία: Ποινές «εξόντωσης» σε Ντεμιρτάς και Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

«Πράκτορες επιρροής» θα χαρακτηρίζονται στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι «ξένων συμφερόντων»

Προκαλεί ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους: Η Κύπρος είναι τουρκικό νησί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr