Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν προκαλεί το ΝΑΤΟ: Στρατιωτική άσκηση με 45.000 στρατιώτες και 150 αεροσκάφη

Ο Πούτιν προκαλεί το ΝΑΤΟ: Στρατιωτική άσκηση  με 45.000 στρατιώτες και 150 αεροσκάφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επικίνδυνα κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις ΝΑΤΟϊκές και τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η Μόσχα αποφάσισε αιφνιδιαστικά να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε απάντηση για την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσαν την διενέργεια τριήμερης άσκησης στην οποία θα πάρουν μέρος 45.000 στρατιώτες και 150 αεροσκάφη.

Προειδοποιήσεις για “θερμό επεισόδιο”

Δυτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για “αιφνιδιαστικές ασκήσεις” που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα και στην πρόκληση “θερμού επεισοδίου”.

Η Μόσχα απαντά ότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Ρωσίας να προειδοποιεί το ΝΑΤΟ γι’ αυτού του είδους τις ασκήσεις, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις σχετικές συμφωνίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι ρώσοι μάλιστα περνούν στην αντεπίθεση κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι με την ανάπτυξη δυνάμεων κοντά στα σύνορά τους ενδεχομένως να προκαλέσει ένα “θερμό επεισόδιο”.

Η κυβέρνηση Πούτιν κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι έχει αναπτύξει ισχυρές χερσαίες δυνάμεις και οπλικά συστήματα στις τρεις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τα ανατολικά Βαλκάνια, μια διαδικασία που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ κάνει μάλιστα για λόγο για αυξημένο κίνδυνο “επεισοδίων” και σχολιάζει “Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπουμε να υπάρχουν Γερμανοί στρατιώτες στα σύνορα μας”, αναφερόμενος στις 130 γερμανούς που μαζί με άρματα μάχης εγκαταστάθηκαν στην Λιθουανία.

Η Ρουμανία “ξεκάθαρη απειλή” για τη Μόσχα

Χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης είναι το γεγονός ότι αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τη Ρουμανία “προφυλακή του ΝΑΤΟ” και απειλή εξαιτίας του ότι φιλοξενεί αμερικανική χερσαία βάση αντιπυραυλικής άμυνας.

“Η στάση της Ρουμανίας και η στάση της ηγεσίας της, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε προφυλακή, είναι μια ξεκάθαρη απειλή για εμάς”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Αλεξάντερ Μπότσαν-Καρτσένκο και πρόσθεσε: “Όλες αυτές οι αποφάσεις…κατ΄αρχάς στοχεύουν εναντίον της Ρωσίας”, είπε ο ίδιος κατηγορώντας τις αρχές της Ρουμανίας ότι πανηγυρίζουν με αντι-ρωσική ρητορική.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει ότι η βάση αντιπυραυλικής άμυνας είναι απαραίτητη για να προστατεύει από το Ιράν και όχι για να απειλεί τη Ρωσία, έθεσε σε λειτουργία την συγκεκριμένη εγκατάσταση στην πόλη Ντεβεσέλου στο νότο της Ρουμανίας τον Μάιο του περασμένου χρόνου.

Ενταση πάνω από τη Σκωτία

Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στη Βρετανία καθώς δύο ρωσικά βομβαρδιστικά πλησίασαν στον βρετανικό εναέριο χώρο, βόρεια της Σκωτίας. Από τις βάσεις Lossiemouth και Coningsby απογειώθηκαν αεροσκάφη Typhoon της RAF για να παρακολουθήσουν τα ρωσικά Tupolev-160 Blackjack. Ωστόσο σε κανένα σημείο τα ρωσικά αεροσκάφη δεν πέρασαν σε εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με τη σειρά του, εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι «οι πτήσεις διεξήχθησαν βάσει εγκεκριμένου σχεδίου, και πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα χωρίς να παραβιάζουν τα σύνορα άλλων χωρών».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr