Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Ο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι ο Αναστασιάδης “τα πήρε” και “βρόντηξε” πίσω του την πόρτα

Κυπριακό: Ο Ακιντζί ισχυρίζεται ότι ο Αναστασιάδης “τα πήρε” και “βρόντηξε” πίσω του την πόρτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αν και εκείνος που σηκώθηκε και έφυγε την Πέμπτη από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί ήταν ο τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, ο τουρκικός Τύπος εμφανίζει τον Νίκο Αναστασιάδη ως τον υπεύθυνο της απότομης διακοπής της συνάντησης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά επιμόνως τη διόρθωση της απόφασης της Κυπριακής Βουλής, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, να ψηφίσει τροπολογία του ακροδεξιού ΕΛΑΜ για εορτασμό του Δημοψηφίσματος του 1950 που ζητούσε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Την Τετάρτη ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με διάθεση “ψυχροπολεμική” δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η σημασία της απόφασης της Κυπριακής Βουλής, αλλά «αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα δεν θα έχει νόημα».

Ενώ λοιπόν είχε προαναγγείλει τον “τσαμπουκά” του ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσω του τουρκικού Τύπου προσπαθεί να πείσει τώρα ότι δεν ήταν εκείνος που αποχώρησε από τη συνάντηση της Πέμπτης αλλά ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Ακιντζί, σε δηλώσεις του, είπε ότι επιχείρησε να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να αναπέμψει το νόμο για τον εορτασμό της Ένωσης στα σχολεία, και στη συζήτηση παρενέβη ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών , σε μια προσπάθεια να λάβει την υπόσχεση από τον Αναστασιάδη για την αναπομπή, καθώς έχει προκαλέσει μια ανησυχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο Αναστασιάδης, απάντησε «Δεν έχω κάτι να πω» και έφυγε θυμωμένος βροντώντας πίσω του την πόρτα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί διέψευσε ότι εκείνος έφυγε από τη συνάντηση, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε η πλευρά που επιθυμεί πραγματικά τη λύση. Αυτοί το έκαναν, η πόρτα είναι ανοιχτή να επανορθώσουν».

Σχετικά με την κατηγορία της υπερβολικής αντίδρασης της κατοχικής πλευράς στο θέμα της ψήφισης του νόμου για την Ένωση, ο Ακιντζί, φέρεται να απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι η αντίδρασή μας ήταν υπερβολική. Απεναντίας νομίζω ότι αντιδράσαμε ήπια».

Η Haberturk, σε είδηση με τίτλο «Το πρόβλημα πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Βόννη, όπου βρίσκεται, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G20.

«Αυτό [το περιστατικό] δείχνει ουσιαστικά την αντίληψη των ελληνοκυπρίων για τις συνομιλίες και τη διαδικασία στο νησί. Η απόφαση του ελληνοκυπριακού Κοινοβουλίου για την Ένωση, είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους. Αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα, όταν σηκώθηκε από το τραπέζι ο Αναστασιάδης, ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο των ελληνοκυπρίων. Μιλούν ακόμα για Ένωση με την Ελλάδα και ψηφίζουν αυτό το νόμο. Φαίνεται ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την επιθυμία τους. Αν θέλουν τις συνομιλίες, θα επιστρέψουν στο τραπέζι».

Στο ίδιο πνεύμα η Milliyet γράφει ότι «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης βρόντηξε την πόρτα κι έφυγε», η Posta ότι «Ο ελληνοκύπριος ηγέτης βρόντηξε την πόρτα κι έφυγε – » με το δημοσίευμα να αναφέρει τη δήλωση Αναστασιάδη ότι «Κι εσείς γιορτάζετε την 20 Ιουλίου του 1974», δηλαδή την επέτειο της εισβολής.

Η Vatan με τίτλο «Ο ελληνοκύπριος ηγέτης θύμωσε κι έφυγε» γράφει ότι ο «ελληνοκύπριος ηγέτης», Νίκος Αναστασιάδης διέψευσε τον Ακιντζί που δήλωσε ότι εγκατέλειψε τις συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι βγήκε για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Σύμφωνα με την είδηση, ο Ακιντζί, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή αυτή η έλλειψη σεβασμού προς τις συνομιλίες. Ο καθένας οφείλει να προσέχει τη συμπεριφορά του».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Παρασκευή ότι η εν λόγω πρόθεση του Tουρκοκύπριου ηγέτη καταδεικνύεται από τις δηλώσεις, στις οποίες είχε προβεί πριν από την συνάντηση, ότι το μοναδικό θέμα συζήτησης θα ήταν η απόφαση της Βουλής για αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα στα σχολεία κατά την επέτειό του, αλλά και από το αίτημα που είχε υποβάλει να μην υπάρχουν στοn χώρο φωτογράφοι και κάμερες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν ήταν η κυπριακή πλευρά που ακύρωσε τη συνάντηση των διαπραγματευτών, ούτε ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτός που αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση.

Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα και έφυγε θυμωμένος από την αίθουσα.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μ. Ακιντζί θα είναι παρών στη συνάντηση της Πέμπτης, τονίζοντας ότι η συνέχιση των συνομιλιών εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

Χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν αδικαιολόγητες στάσεις», επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Ερωτηθείς εάν η κριτική του απευθύνεται στο ΑΚΕΛ, ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο ΑΚΕΛ, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών.

Επεσήμανε, τέλος, πως αναφορές περί φουστανέλας, αλλαγής πολιτικής και μεταλλάξεων λόγω προεδρικών εκλογών, είναι προσβλητικές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr