Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το αυστηρό μήνυμα Ολάντ στην Μέι για τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας μετά το Brexit

Το αυστηρό μήνυμα Ολάντ στην Μέι για τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας μετά το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μόνο ευχάριστα δεν ήχησαν στα αυτιά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι τα όσα της είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Ολάντ κατέστησε σαφές στην Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα επικεντρωθούν στην πρώτη φάση στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από το ευρωπαϊκό μπλοκ και μόνο στην δεύτερη φάση θα καθορισθούν οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε στην πρωθυπουργού της Βρετανίας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «κατά σαφή και εποικοδομητικό τρόπο, για να αρθούν οι αβεβαιότητες και για να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι κανόνες και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρωθούν στους όρους της αποχώρησης, και κυρίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσουμε συνομιλίες επί του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημάνθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο.

Πρόκειται για θέση ταυτόσημη με εκείνη που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις και από αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Βρετανή πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit και για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρυξελλών – Λονδίνου να διεξαχθούν παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τεάρτη, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την ΕΕ, μέσω επιστολής της κ. Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει, το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση των 28 χωρών, που πλέον θα γίνουν 27.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή της εκεί είναι η ελεύθερη κίνηση προσώπων, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ελέγξει τη μετανάστευση πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος – Η κατάσταση της υγείας του

Δασκάλα σκότωσε τον εραστή της, τον έθαψε και είπε ότι χώρισαν – Την πρόδωσε το ημερολόγιο της

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr