Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα – Αντιδράσεις από Νότια Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα – Αντιδράσεις από Νότια Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών βορειοδυτικά της Πιονγκγιάνγκ, προχώρησαν οι Αρχές της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο, διευκρίνισε πάντως ότι η πτήση αυτού του πυραύλου δεν αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο του πυραύλου.

Η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Κουσόνγκ. Στην ίδια περιοχή έχουν γίνει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ενός τύπου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πιστεύεται ότι αναπτύσσει ο βορειοκορεάτικος στρατός.

Ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ειδικοί σε θέματα εξοπλισμών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα σημείωσε πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο με τις πρόσφγατες δοκιμές που πραγματοποίησε, ακόμη και τις αποτυχημένες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στα τέλη Απριλίου ότι είναι πιθανή μια «μεγάλη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, διαβεβαίωσε όμως ότι θα προτιμούσε να αναζητηθεί μια διευθέτηση της διένεξης για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της μέσω διαπραγματεύσεων.

Η εκτόξευση είναι η πρώτη μετά την ανάληψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, την Τετάρτη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διάλογος και η πίεση για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Μετά την εκτόξευση ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας, ενώ «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί, όπως δήλωσε, μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε επίσης την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη» και μια «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, όπως σημείωσε νωρίτερα ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Λευκός Οίκος: Κάλεσμα για ισχυρότερες κυρώσεις

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι η σημερινή εκτόξευση πυραύλου δίνει την αφορμή για ένα κάλεσμα προς όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Με τον πύραυλο να πέφτει τόσο κοντά στο ρωσικό έδαφος – στην πραγματικότητα πιο κοντά στη Ρωσία απ’ ό,τι στην Ιαπωνία – ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία είναι ευχαριστημένη», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr