Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Oι Νew York Times “βλέπουν” ξεκάθαρη ρωσική εμπλοκή στην εκλογή Τραμπ

Oι Νew York Times “βλέπουν” ξεκάθαρη ρωσική εμπλοκή στην εκλογή Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσεις για το πώς θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω των συμβούλων του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν Αμερικανοί πράκτορες και τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times».

Η εφημερίδα επικαλείται τρεις πρώην αλλά καν εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των πληροφοριών, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνομιλιών βρέθηκαν ο Πολ Μάναφορτ, που ήταν -κατά την συγκεκριμένη περίοδο- ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά κι ο Μάικλ Φλιν, απόστρατος στρατηγός, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν σύμβουλος του Τραμπ.

Τόσο επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου, όσο και ειδικός ανακριτής που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, διερευνούν το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο να υπήρξε συνωμοσία μεταξύ του Τραμπ και της Μόσχας.

Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του δικαστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ουάσιγκτον εδώ και δύο εβδομάδες με αφορμή την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η έρευνα της εν λόγω υπηρεσίας για την Ρωσία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει απορρίψει κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, αρνείται την ύπαρξη οποιασδήποτε συνωμοσίας.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας είναι το τελευταίο μιας σειράς δημοσιεύσεων που μαρτυρούν την ανησυχία που υπάρχει εντός της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κι αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Στις 18 Μαΐου, το Reuters δημοσιοποίησε ότι ο Φλιν κι άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά κι άλλους στο Κρεμλίνο, μέσω τουλάχιστον 18 τηλεφωνημάτων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου επταμήνου του προεκλογικού αγώνα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Το Reuters επικαλείτο πρώην αλλά κι εν υπηρεσία Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε την Τρίτη σε μέλη του Κογκρέσου ότι είχε διαπιστώσει επαφές μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά της Μόσχας προκειμένου να παρασύρει τους Αμερικανούς “προς την προδοσία.”

Η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι μερικοί Ρώσοι υπερηφανεύονταν για το πόσο καλά γνώριζαν τον Φλιν, ο οποίος αμέσως μετά την προεδρική ορκωμοσία του Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να οδηγηθεί στη συνέχεια σε παραίτηση.

Ο Φλιν παραιτήθηκε καθώς παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, σχετικά με την έκταση αλλά και το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων που είχε πριν την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, με τον πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ.

Άλλοι αξιωματούχοι συζητούσαν το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν τις σχέσεις που είχαν με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ρωσία.

Ο Μάναφορτ είχε για ένα χρονικό διάστημα συνεργαστεί με τον Γιανουκόβιτς, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Κάρτερ Πέιτζ, που ήταν σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ότι θα καταθέσει στην αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ «προετοιμάζει τις λεπτομέρειες» της κατάθεσής του.

«Στην παρούσα φάση, δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα» έγραψε στο μήνυμά του ο Πέιτζ τονίζοντας ότι αν προσκληθεί θα καταθέσει και στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποια τέτοια πρόσκληση. Την κατάθεση του Πέιτζ στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιουνίου, δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό κανάλι ABC News, χωρίς ωστόσο, η ημερομηνία της κατάθεσης να έχει επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της επιτροπής.

Σε επιστολή προς την επιτροπή αυτή, ο Πέιτζ κατηγόρησε τον Μπρέναν ότι έδωσε μία «προκατειλημμένη κατάθεση» κατά την ακρόασή του που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Χθες το πρωί, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες, επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ δήλωσε ότι θα κλητεύσει τον Φλιν, μετά την άρνησή του να καταθέσει.

Οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες στην Γερουσία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν επίσης στην αποστολή κλήσεων προς τον Φλιν και το περιβάλλον του, μετά την άρνησή του να παραχωρήσει έγγραφα που του ζητήθηκαν, ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα της επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr