Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κατάθεση Kόμει ενώπιον της Γερουσίας – Τι είπε για Τραμπ και τις σχέσεις με Ρωσία

Η κατάθεση Kόμει ενώπιον της Γερουσίας – Τι είπε για Τραμπ και τις σχέσεις με Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας καταθέτει ο πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον οποίο «ξήλωσε» ο Ντ. Τραμπ επειδή δεν του επέδειξε την αφοσίωση που ζήτησε σταματώντας έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

“Η διοίκηση Τραμπ επέλεξε λέγοντας ψέματα να δυσφημίσει εμένα και το FBI, δήλωσε ο τέως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
Πάντως, δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των εκλογών αφού έκλεισαν οι κάλπες, υπονοώντας ότι οι όποιες ρωσικές παρεμβάσεις, έλαβαν χώρα κατά την προεκλογική περίοδο, προκειμένου να επηρεαστεί η κοινή γνώμη.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για το ζήτημα των επαφών του επιτελείου του κ. Τραμπ, ως υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους, ο κ. Κόμεϊ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί οφείλουν να γνωρίζουν πως το FBI υπήρξε πάντα ειλικρινές, ισχυρό και ανεξάρτητο.

«Φοβόμουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση των συναντήσεών μας και για αυτό τον λόγο άρχισα να κρατώ γραπτές σημειώσεις» δήλωσε ακόμα ο πρώην διευθυντής του FBI κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Ενημέρωσε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Προσέθεσε ότι γνώριζε πως κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι θα χρειαζόταν να ακολουθήσει την ίδια τακτική δηλ να κρατήσει σημειώσεις κατά τις επαφές του με τους προηγούμενους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Είπε ωστόσο ότι Ντ. Τραμπ δεν του ζήτησε να διακόψει την έρευνα πάνω στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσον οι ενέργειες του προέδρου αποτελούν παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κόμεϊ τόνισε ωστόσο πως η κυβέρνηση προσπάθησε να τον «δυσφημίσει» μετά την απόλυσή του, διαδίδοντας «ψέματα» σε βάρος του.

Τι ανέφερε στην έγγραφη κατάθεσή του

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI), επιβεβαίωσε στην έγγραφη κατάθεσή του προς το Κογκρέσο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ που είχαν τη 14η Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο της αμερικανικής προεδρίας, ο Κόμεϊ αναφέρει ότι ο Τραμπ του μίλησε σχετικά με την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, και τόνισε: «ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός άνθρωπος».

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, αυτό το αίτημα αφορούσε όλες τις έρευνες που σχετίζοντας με τις «ψευδείς δηλώσεις του κ. Φλιν που αφορούσαν τις συνομιλίες του με τον ρώσο πρεσβευτή τον Δεκέμβριο» και όχι την ευρύτερη έρευνα για την ενδεχόμενη συνωμοσία μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και της Ρωσίας.

«Αυτό πάντως ήταν πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο τον ρόλο του FBI ως μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας έρευνας», συμπλήρωσε ο Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Στο ίδιο δείπνο, αναφέρει ακόμη ο Κόμεϊ, ο Τραμπ τον ρώτησε εάν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής του FBI. Για τον Κόμεϊ, αυτές ήταν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ίδιο, διότι του έδωσαν την εντύπωση πως ο ρεπουμπλικάνος επιζητούσε την αποκατάσταση «μιας σχέσης πατρονίας κάποιου είδους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «παρέμεινε ανέκφραστος» και «σιώπησε» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr