Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλεχος OHE: To Iσλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται και ετοιμάζει πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη

Στέλεχος OHE: To Iσλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται και ετοιμάζει πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παρά τις στρατιωτικές ήττες τις οποίες υπέστη στο Ιράκ και στη Συρία, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται και «επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ» στη διάπραξη επιθέσεων μακριά από αυτές τις εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην Ευρώπη, τόνισε  ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Φέλτμαν, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, την ώρα που «συνεχίζει να προβάλει αντίσταση, κυρίως στη Μοσούλη και στη Ράκα, το Ισλαμικό Κράτος αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική του δομή, δίνοντας μεγαλύτερες εξουσίες στους τοπικούς διοικητές και επικεντρώνεται περισσότερο παρά ποτέ στην προετοιμασία και στην υποκίνηση επιθέσεων πέραν των εμπόλεμων ζωνών» όπου δρα.

Ο Φέλτμαν υπενθύμισε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία, στη Ρωσία, στην Τουρκία ή στη Γερμανία.

Ο όγκος των μηνυμάτων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης έχει μειωθεί τους τελευταίους περίπου 16 μήνες, αλλά «η απειλή παραμένει καθώς οι υποστηρικτές εκτός της Συρίας διασπείρουν ευρύτερα αυτή την προπαγάνδα».

Ο συνολικός αριθμός των τζιχαντιστών του ISIS καθώς και τα έσοδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης έχουν μειωθεί επίσης τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, σημείωσε ο Φέλτμαν, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί ακόμη να υπολογίζει σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια τον μήνα που συγκεντρώνει μεταξύ άλλων από πωλήσεις πετρελαίου, εκβιασμούς και απαγωγές για λύτρα, την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων σε περιοχές που ελέγχουν», σημείωσε ο αναπληρωτής ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αριθμός των ξένων μαχητών τους οποίους στρατολογεί το Ισλαμικό Κράτος επίσης μειώθηκε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες, αλλά «η επιστροφή και η επανεγκατάσταση των μαχητών που είχαν πάει σε εμπόλεμες ζώνες αποτελεί μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο Φέλτμαν.

Αναφερόμενος στην περιοχή του Σάχελ, ο αναπληρωτής ΓΓ κάλεσε να «ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του συστήματος του ΟΗΕ και των περιφερειακών παραγόντων για να υποστηριχθούν οι χώρες της G5 του Σάχελ στον αντιτρομοκρατικό τους αγώνα».

Το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο -που συγκροτούν τη G5– συμφώνησαν τον Μάρτιο να αναπτύξουν μια δύναμη 5.000 ανδρών για την αποστολή αυτή.

Ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Φρανσουά Ντελάτρ, υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους τη θέση του Παρισιού ότι είναι αναγκαίο «το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει ενωμένο αυτό το σχέδιο απόφασης», καθώς «σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, δεν έχει θέση η διχόνοια».

Σύμφωνα με διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δύναμης της G5 στις πρώτες συζητήσεις επί του σχεδίου απόφασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr