Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν τον Ερντογάν για λύση στο Κυπριακό

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν τον Ερντογάν για λύση στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συζητιούνται το βράδυ της Πέμπτης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, γράφει οι εφημερίδα “Ειδήσεις”, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεωρεί την επίλυσή του προϋπόθεση για την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον πρωθυπουργό να θέτει το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο.

«Θα πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός του θέρους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες έχουν ψυχρανθεί αρκετά», είπε -όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι «Ειδήσεις»- ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου, ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση την ίδια ημέρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως πολιτικός αρχηγός στην Αθήνα, στο τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατάλαβε πως το θέμα είχε συζητηθεί στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν στο Πεκίνο, με τη χώρα μας να προσφέρεται ως μεσολαβητής μεταξύ της Άγκυρας και της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γιούνκερ, δε, είχε τονίσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η τελωνειακή ένωση είναι στόχος πολιτικής προτεραιότητας και οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους, ενώ όσον αφορά τις θεωρήσεις (απελευθέρωση βίζας για Τούρκους πολίτες) απαιτείται προηγουμένως η εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν απομείνει από την Τουρκία.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της τοποθέτησής του στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και των όσων θα πει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η γραμμή μας είναι σαφής, αποφασιστική και ψύχραιμη. Σε αυτή συνεχίζουμε με συνέπεια, χωρίς θόρυβο, δηλώσεις και διαρροές, ώστε να βρούμε τη σωστή λύση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έχουμε τη συναίνεση σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου σε αυτή την κατεύθυνση. Στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ έγιναν τα πρώτα βήματα σε έναν δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο».

Πριν ξεκινήσει, άλλωστε, η Σύνοδος Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη καθορίζει τα επόμενα βήματα, με τις δύο πλευρές να συντονίζουν τα βήματά τους.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που επίσης ενημέρωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο για τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας στο Κυπριακό, αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα πλήρες κείμενο με τις θέσεις του, καταλήγει η εφημερίδα “Ειδήσεις”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr