Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουγρούλ Τουρκές: Εμείς δεν θέλουμε να πάμε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, μας… σέρνουν!

Τουγρούλ Τουρκές: Εμείς δεν θέλουμε να πάμε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, μας… σέρνουν!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό και την περασμένη βδομάδα ήταν για επαφές στα κατεχόμενα, δήλωσε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διάσκεψη για την Κύπρο ότι «πραγματοποιείται εκ νέου σύσκεψη στο Κραν Μοντανά με το ζόρι (με την επιβολή) του ΟΗΕ. Αυτό τον όρο (με το ζόρι) πρέπει να χρησιμοποιήσω».

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είναι γιος του ιδρυτή του Εθνικιστικού Κόμματος, Αλπασλάν Τουρκές.

Ήταν στέλεχος του κόμματος και «μεταπήδησε» πριν περίπου ένα χρόνο στο ΑΚΡ και έτσι έγινε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μίλησε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Λονδίνο και στην οποία έλαβαν μέρος διπλωμάτες, ένας βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και εκπρόσωποι τουρκικών ΜΚΟ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Τουρκές υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα «με την ιδιότητα του μέλους του ΕΕ, την οποία απέκτησε με άδικο τρόπο, θεωρεί τον εαυτό της βασικό κορμό (του νέου συνεταιρισμού). Θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει το ποιος θα ενταχθεί και ποιος όχι (στον νέο συνεταιρισμό) και χαρακτηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μειονότητα. Το πρόβλημα είναι αυτό. (Το πρόβλημα) ξεκινά σε αυτό το σημείο».

Η τουρκική πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Τουρκές, «είναι η εξασφάλιση και η δημιουργία ενός νέου, σωστού ομόσπονδου κράτους με δυο ίσες κοινότητες. Αυτή είναι η ορθή επιλογή. Οι σημερινές πληθυσμιακές αναλογίες δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση, η Τουρκική Δημοκρατία υποστηρίζει (μια λύση) στη βάση της «ένωσης δυο ίσων κοινοτήτων και δομών», είπε ο κ. Τουρκές.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στο θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό ζήτημα».

Σχετικά ισχυρίστηκε ότι στο «ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Τουρκοκύπριους».

Εξάλλου, η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει ότι στις συνομιλίες Ακιντζί με τους κυρίους Ερντογάν και Γιλντιρίμ αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι για την Άγκυρα και για τους Τουρκοκύπριους η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Όπως γράφει η εφημερίδα, στις συνομιλίες Ακιντζί-Εντρογάν-Γιλντιρίμ συμφωνήθηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού (στην Κύπρο) δεν εγκαταλείπεται. Κανείς να μην περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού».

Εξάλλου, για το θέμα της Μόρφου αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν «μια εμμονή» για να πάρουν ένα κομμάτι της. Αυτή, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή, που επικαλείται η Μιλιέτ «δεν είναι μια προσέγγιση που μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr