Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σ. Αραβία: Αποκεφαλίστηκαν 4 διαδηλωτές που είχαν καταδικαστεί ως τρομοκράτες

Σ. Αραβία: Αποκεφαλίστηκαν 4 διαδηλωτές που είχαν καταδικαστεί ως τρομοκράτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην εκτέλεση τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ως τρομοκράτες, για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και συμμετοχή σε διαδηλώσεις, στο Κατίφ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι τέσσερις άνθρωποι που εκτελέστηκαν ονομάζονταν Ζάχερ αλ Μπάσρι, Γιούσεφ αλ Μεσίχες, Μάχντι αλ Σάγεγ και Άμτζαντ αλ Εμέιμπιντ, σε μια ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια. Καταδικάστηκαν για «ανυπακοή στον βασιλιά» και απόπειρα «υποκίνησης εξέγερσης» στο σουνιτικό βασίλειο, προστέθηκε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι τέσσερις πήραν όπλα εναντίον των αρχών, εντάχθηκαν σε παράνομες ένοπλες οργανώσεις, επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ εναντίον περιπόλων των υπηρεσιών ασφαλείας σε σιιτικά χωριά στο Κατίφ.

Οι εκτελέσεις αυτές καταγράφηκαν εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην πετρελαιοπαραγωγική ανατολική επαρχία, όπου ζουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας. Οι σιίτες στη Σαουδική Αραβία καταγγέλλουν ότι περιθωριοποιούνται κι υφίστανται διακρίσεις, μολονότι το βασίλειο αρνείται ότι ασκεί μεροληπτική πολιτική σε βάρος των μειονοτικών σιιτών.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο σε μια επίθεση εναντίον της περιπόλου τους στο Κατίφ, ενώ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε την Πέμπτη στην ίδια περιοχή. Την Τρίτη, άλλος ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ακόμα τρεις τραυματίστηκαν σε μια επίθεση στην ίδια περιοχή. Το βασίλειο, όπου ο δείκτης των εκτελέσεων είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, αποτελεί μετά το 2011 θέατρο αενάως επαναλαμβανόμενων ταραχών στην ανατολική επαρχία.

Οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν συγκαταλέγονταν στους 20 και πλέον κατάδικους των οποίων εκκρεμεί η θανάτωση στην ανατολική επαρχία. Δεν έγινε σαφές πότε τους είχε επιβληθεί η εσχάτη των ποινών. Τον Ιανουάριο του 2016 η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση ενός γνωστού σιίτη ιεροκήρυκα και δεκάδων μελών της αλ Κάιντα, κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια από το Ριάντ να δείξει πως δεν θα ανεχόταν επιθέσεις ούτε από σουνίτες τζιχαντιστές ούτε από μειονοτικούς σιίτες.

Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων στην ανατολική επαρχία αλλά και στο Ιράν, όπου η κατάσταση εκτραχύνθηκε κι αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών, οι οποίες εξώθησαν το Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει μια εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, και η θανατική ποινή επιβάλλεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονιών, βιασμών, ένοπλων ληστειών, εμπορίας ναρκωτικών ή αποστασίας, δηλαδή εγκατάλειψης της ισλαμικής πίστης.

Πέντε Σαουδάραβες και ένας Πακιστανός που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου εκτελέστηκαν τη Δευτέρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Στην φυλακή οι έξι που συνελήφθησαν για την τρομοκρατική οργάνωση

Αντιτρομοκρατική: 10 συλλήψεις για τρομοκρατικές επιθέσεις – Ανάμεσά τους και πυροτεχνουργοί

Αδιανόητο στα Τρίκαλα: 46χρονος αποκεφάλισε τον πατέρα του με αλυσοπρίονο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr