Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ίσως η Βόρεια Κορέα έχει επανεπεξεργαστεί πολύ περισσότερο πλουτώνιο

Ίσως η Βόρεια Κορέα έχει επανεπεξεργαστεί πολύ περισσότερο πλουτώνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Πυρηνικά Όπλα,

Θερμικές απεικονίσεις του σημαντικότερου ραδιοχημικού εργαστηρίου της Βόρειας Κορέας υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως έχει επανεπεξεργαστεί πολύ περισσότερο πλουτώνιο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα και να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να μεγεθύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, επισημαίνει αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.

Η ανάλυση του 38 North, ενός ιδρύματος με έδρα την Ουάσινγκτον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Πιονγιάνγκ, βασίστηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες του ραδιοχημικού εργαστηρίου στο εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν από τον Σεπτέμβριο ως τα τέλη Ιουνίου, εν μέσω της κλιμάκωσης των διεθνών ανησυχιών για τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Γιονγκμπιόν ενδέχεται επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, να καταδεικνύουν τη λειτουργία συσκευών φυγοκέντρισης με στόχο να αυξηθεί το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Βόρειας Κορέας και κατά συνέπεια ο αριθμός των βομβών που διαθέτει.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τουλάχιστον βραχυχρόνια δραστηριότητα στον Πειραματικό Αντιδραστήρα Ελαφρού Ύδατος της Βόρειας Κορέας, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη μια αιτία ανησυχίας, σημείωσε το 38 North.

Οι εικόνες από το ραδιοχημικό εργαστήριο δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον δύο κύκλοι επανεπεξεργασίας ουρανίου που δεν είχαν γίνει γνωστοί ως τώρα με στόχο να παραχθεί «μια απροσδιόριστη ποσότητα πλουτωνίου η οποία μπορεί να μεγεθύνει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας».

Δεν έχει γίνει πάντως σαφές αν η θερμική δραστηριότητα στο εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου προέκυψε λόγω εργασιών συντήρησης ή της λειτουργίας συσκευών φυγοκέντρισης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα μοτίβα της θερμικής δραστηριότητας στη μονάδα παραγωγής ισοτόπων/τριτίου (σ.σ. ενός ραδιενεργού ισοτόπου του υδρογόνου) στο εργοστάσιο δείχνουν ότι δεν βρίσκεται σε λειτουργία και άρα δεν παράγει τρίτιο, ένα σημαντικό ισότοπο που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται όπλα υδρογόνου.

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι παράγει ατομικά όπλα χρησιμοποιώντας ουράνιο και πλουτώνιο και έχει προχωρήσει σε πέντε δοκιμές πυρηνικών βομβών.

Ειδικοί και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη δοκιμή οποτεδήποτε, παρά τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στην προτελευταία δοκιμή στην οποία είχε προχωρήσει (Ιανουάριος 2016) πυροδοτήθηκε μια βόμβα υδρογόνου, κάτι όμως για το οποίο πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Πολεμικές ασκήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν – Σχέδια απάντησης στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Ο Πούτιν προειδοποιεί για πραγματικό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου – Η Μόσχα μπορεί να πλήξει δυτικούς στόχους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr