Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο γαμπρός του Τραμπ προσπαθεί να φέρει κοντά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Ο γαμπρός του Τραμπ προσπαθεί να φέρει κοντά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αμερικανοί απεσταλμένοι, περιλαμβανομένου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκαν εκ νέου την Πέμπτη με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, χωρίς να δώσουν την παραμικρή ένδειξη για το πώς θα επιδιώξουν να επιτύχουν τον τερματισμό του αδιεξόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «είναι αποφασισμένος» να συμβάλει να επιτευχθεί «μια λύση που θα φέρει ευημερία και ειρήνη στους πάντες» σε αυτή την περιοχή του κόσμου, είπε ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ο Κούσνερ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ πάντως βρίσκονται πολύ μακριά από το να συζητήσουν καν για την «οριστική» συμφωνία που υπόσχεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναζητούν ακόμη τρόπο για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ανεστάλησαν το 2014, κάτι που αναμένεται εξαιρετικά περίπλοκο, με δεδομένες τις θέσεις της μιας και της άλλης πλευράς, που μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθούν.

Μολονότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο και θα έχει «τα πάνω και τα κάτω της», η προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία παραμένει «μια από τις βασικές προτεραιότητες» του Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να είναι «αισιόδοξος», σημείωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Τραμπ έστειλε για τον σκοπό αυτό τον Κούσνερ, τον Τζέισον Γκρίνμπλατ, ειδικό επιτετραμμένο για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, και τη Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της Προεδρίας, στην περιοχή.

Έπειτα από συναντήσεις με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, η αμερικανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή την Πέμπτη από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές και ουσιαστικές» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προβλέποντας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν «τις επόμενες εβδομάδες» και ευχαριστώντας τον Τραμπ για την «σθεναρή υποστήριξή του στο Ισραήλ».

Ο πρόεδρος Αμπάς από την πλευρά του χαιρέτισε τις προσπάθειες του Τραμπ και έκρινε ότι «αυτή η (αμερικανική) αντιπροσωπεία εργάζεται για την ειρήνη (…). Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και περίπλοκο αλλά δεν είναι αδύνατο», σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Κατ’ ιδίαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που βλέπουν να απομακρύνεται καθημερινά η προοπτική ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κρύβουν με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία την απόγνωσή τους για το πώς κινείται η κυβέρνηση Τραμπ και κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι παίρνει καθαρά θέση υπέρ του Ισραήλ.

Αναφέρονται κυρίως στο ότι ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος δεν έχει κάνει μια σαφή δέσμευση για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ούτε έχει καλέσει να σταματήσει η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr