Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις 17 Οκτωβρίου θα γίνουν οι νέες προεδρικές εκλογές στη Κένυα

Στις 17 Οκτωβρίου θα γίνουν οι νέες προεδρικές εκλογές στη Κένυα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κένυα,

Στις 17 Οκτωβρίου θα γίνουν οι νέες προεδρικές εκλογές στη Κένυα,  όπως όρισε η κενυατική εκλογική επιτροπή,  μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου poy κήρυξε άκυρη την εκλογή του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα στις εκλογές της 8ης Αυγούστου, εξαιτίας παρατυπιών εκ μέρους του εκλογικού συμβουλίου.

Στα ψηφοδέλτια των νέων εκλογών θα περιληφθούν ο Κενυάτα, που διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, σύμφωνα με την επιτροπή.

Ενας εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου ενόψει των εκλογών, απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κενυάτα επενεξελέγη στις εκλογές του Αυγούστου με ποσοστό 54,27% των ψήφων έναντι 44,74% του Οντίνγκα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η εκλογική επιτροπή δεν εφάρμοσε τις κατάλληλες διαδικασίες και διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Δεν προέβλεψε εντούτοις καμία αλλαγή των μελών του συμβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά στην Αφρική που ένα Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογής, σύμφωνα με την κενυατική αντιπολίτευση. Πολλοί θεώρησαν την απόφαση ως ένα βήμα προόδου για τη δημοκρατία στην χώρα, και ως ένα παράδειγμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο Οντίνγκα, που έχασε τις δύο προηγούμενες εκλογές, καλωσόρισε την απόφαση και ζήτησε την παραίτηση των ανώτερων αξιωματούχων του εκλογικού συμβουλίου.

Εκπρόσωποι του Κενυάτα και του εκλογικού συμβουλίου απέρριψαν οποιαδήποτε αλλαγή στα μέλη του συμβουλίου.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στο ποιος θα διεξάγει τις επαναληπτικές εκλογές. Δεν μπορείς να αποδέχεσαι κατά το ήμισυ την ετυμηγορία του Δικαστηρίου», δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Μανόα Εσιπίσου.

Ενας εκπρόσωπος του εκλογικού συμβουλίου, ο Άντριου Λίμο, δήλωσε πως η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν πρόκειται να δημοσιεύσει την πλήρη ετυμηγορία του έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Κασσελάκης: «Πήχης μου η απόλυτη ανατροπή» – «Εκλογές για να φύγει το άλλοθι του 41%»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr