Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο επίκεντρο ο Κοτζιάς στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. – Η Ζαχαρίεβα δεν τον αφήνει στιγμή (φωτο)

Στο επίκεντρο ο Κοτζιάς στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. – Η Ζαχαρίεβα δεν τον αφήνει στιγμή (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται στο Ταλίν της Εσθονίας ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη ημέρα στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Δύσης τη δύσκολη διαχείριση της ασφάλειας και της διατήρησης της ειρήνης στην βαλκανική, όπως και τη συνδιαχείριση των ίδιων θεμάτων με τους συμμάχους μας (Ισραήλ και Αίγυπτο) στην ανατολική Μεσόγειο, έχει οπωσδήποτε την πιο ενδιαφέρουσα και συνάμα “πικάντικη” ατζέντα από πολλούς ομολόγους του.

Είναι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που την αναγκάζει να ασκεί μια πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και εξαιρετικά “χειρουργική” εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας ως ανατολικό προμαχώνα και παραμεθόριο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Όλοι λοιπόν σπεύδουν να μάθουν τα νέα από τον Νίκο Κοτζιά, ενώ μόλις αρχίζει να συνομιλεί με έναν δεν αργεί να μαζευτεί πηγαδάκι.

Οι άλλοι υπουργοί δεν τον ρωτάνε μόνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά του θέτουν και ζητήματα ιστορίας και φιλοσοφίας, μιας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας αλλά και των φιλοσοφικών θεμάτων.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συμβαίνει κάθε φορά που συναντιούνται οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Ως πανεπιστημιακός ο Νίκος Κοτζιάς διαθέτει και το χάρισμα της ρητορικής, οπότε είναι περιζήτητος. “Μαθαίνουμε από εσένα δάσκαλε”, του λένε συχνά οι ομόλογοί του.

Η πιο μεγάλη θαυμάστρια του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι η Βουλγάρα ομόλογός του Αικατερίνα Ζαχάριεβα.

Η κ. Ζαχαρίεβα από τη Διάσκεψη της Ρόδου, όταν γνώρισε τον Νίκο Κοτζιά, δεν χάνει κουβέντα του.

Μάλιστα δίνει μεγάλη προσοχή σε ό,τι λέει ο Έλληνας, διότι γνωρίζει ότι μαθαίνει πράγματα χρήσιμα.

Στις φωτογραφίες βλέπετε την κ. Ζαχαρίεβα να βρίσκεται σε κάθε ευκαιρία στο κοινό του υπουργού μας και να τον ακούει με προσήλωση ή να τον ρωτάει.

Η 42χρονη Αικατερίνα Ζαχαρίεβα μιλά άπταιστα γερμανικά, γλώσσα που μιλά άπταιστα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οπότε συνεννοούνται απόλυτα.

Βεβαίως από το πηγαδάκι δεν έλειψε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Από κοντά όμως στον Νίκο Κοτζιά σταθερά η Ζαχαρίεβα.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ δεν χάνει εύκολα τις κουβέντες με τον Νίκο Κοτζιά. Ακόμα κι εάν χρειαστεί να γυρίσει ολόκληρος στην καρέκλα.

Τη “δόση” από Κοτζιά πήρε και η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αν και συμπαθέστατη ως Ιταλίδα χρειάζεται μια ελληνική “βοήθεια” στα θέματα των Βαλκανίων πριν μας… ανατινάξει τη γειτονιά.

Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας ο Βρετανός ΥΠΕΞ, μιλά και αρχαία Ελληνικά, με τον Κοτζιά πιάνουν τα βαριά φιλοσοφικά. Ο Νίκος Κοτζιάς συχνά του παραθέτει ιστορικά γεγονότα όταν του εκθέτει τα ζητήματα της περιοχής, που ο Μπόρις παραδέχεται ότι τα αγνοούσε, αν και συνδέονται με σημερινά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η προσωπική σχέση των δύο ΥΠΕΞ είναι εξαιρετική, όταν όμως πιάνουν τα γεωπολιτικά της ανατολικής Μεσογείου, ως υπουργοί δύο μεγάλων ναυτικών δυνάμεων, δεν χαρίζονται ο ένας στον άλλο ποτέ. Ο αμοιβαίος σεβασμός βοηθά στη συνεννόηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr