Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην υπ. Εξωτερικών: Ντροπή για τη Γερμανία ο εκλογικός θρίαμβος του AfD

Πρώην υπ. Εξωτερικών: Ντροπή για τη Γερμανία ο εκλογικός θρίαμβος του AfD
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη, μετά τις γερμανικές εκλογές, αποτυπώνει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Γιόσκα Φίσερ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και αντί-καγκελάριος (1998-2005), δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ντροπή για τη χώρα του την ανάδειξη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη.

Στο άρθρο του τονίζει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αναπάντεχα και προκάλεσαν αρκετή αναταραχή.«Τα αποτελέσματα για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήταν τα χειρότερα από το 1949, ενώ η συμμαχία Χριστανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) πέτυχε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της από το 1949.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μία εκλογική διαδικασία που έδειξε την αντίθεση ενάντια στη συγκυβέρνηση CDU/CSU και SPD», υποστηρίζει ο Φίσερ.

Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμά ότι πρόκειται για μία ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στην Aνγκελα Μέρκελ.
«Αν και εκτός Γερμανίας αντιμετωπίζεται ως μία αποτελεσματική πολιτικός, ως φαίνεται εντός της χώρας αυτό δεν ισχύει.
Το μεγαλύτερο λάθος της Μέρκελ  κατά την προεκλογική εκστρατεία ήταν ότι στηρίχθηκε στην ίδια αμυντική τακτική που χρησιμοποίησε στις προηγούμενες δύο εκλογικές διαδικασίες.

Φαίνεται ότι εκτίμησε πως η αποφυγή οποιασδήποτε αντιπαράθεσης και το να παραμείνει σιωπηλή για τα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπης, θα ήταν υπέρ της», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο AfD υποστηρίζει ότι «ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν το AfD, ένα κόμμα που στους κόλπους του υπάρχουν νεοναζί και άλλοι εξτρεμιστές.Η επιτυχία αυτού του κόμματος είναι ντροπή για τη Γερμανία.Μετά από 72 χρόνια η ακροδεξιά εισέρχεται εκ νέου στη Bundestag και μάλιστα ως το τρίτο ισχυρότερο κόμμα.Παράλληλα είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στην πρώην Ανατολική Γερμανία».

Κατά τον Φίσερ τα γερμανικά κόμματα που εξακολουθούν να ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω ζημιά για τη γερμανική δημοκρατία.
«Η Μέρκελ σίγουρα θα παραμείνει καγκελάριος.Τα μέλη των CDU και CSU δεν θα μπορούσαν, αυτή τη στιγμή, να βρουν κάποιον καλύτερο για τη θέση.

Η Mέρκελ είναι τυχερή, καθώς ακόμη δεν έχουν «βγει τα μαχαίρια» και ακόμη και εάν βγουν μάλλον δεν θα υπάρξει κάποιο μεγάλο κακό. Τουλάχιστον προς το παρόν», σημειώνει ο Φίσερ.

Παράλληλα φαίνεται ότι διαφωνεί με την απόφαση του SPD να γυρίσει στην αντιπολίτευση.«Οι ηγέτες του SPD αποφάσισαν να γυρίσουν στην αντιπολίτευση, λες και η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα ήταν κάποια κατάρα που πρέπει να αποφύγουν», υπογραμμίζει.
Η μόνη εναλλακτική λύση δεν είναι άλλη από τον σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πράσινων.

“Καταστροφή οι νέες εκλογές”

Κατά τον πρώην υπουργό το ενδεχόμενο να γίνουν νέες εκλογές είναι καταστροφικό, καθώς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το AfD.
«Τα μικρότερα κόμμα έχουν καθήκον να στηρίξουν τη Μέρκελ.

Οι ηγέτες τους καλό θα είναι να συνεργαστούν με καλή πίστη και να μην αναζητήσουν τρόπους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Για τη Μέρκελ αποτυχία να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας θα είναι πιθανός κατάρα και το τέλος της παρουσίας της στην Καγκελαρία.
Θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε μία νέα περίοδο πολιτικού χάρους. Κανείς δεν το εύχεται αυτό, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη», καταλήγει ο Φίσερ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ελεύθερος ο Κ. Φλώρος, με εντολή να μείνει τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τον Β. Γραμμένο

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Στα κρατητήρια ο Κ. Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα για την επίθεση στον Β. Γραμμένο στη Βουλή

Ο βουλευτής Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή Γραμμένο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr