Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΚΤ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη από τον εμφύλιο στην Ουκρανία

ΕΚΤ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη από τον εμφύλιο στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ΕΚΤ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ευρωζώνη διαμέσου των συνεπειών που θα είχε στο εμπόριο, στις οικονομικές σχέσεις και στις τιμές της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο κείμενο που τις συνόδευσε την μακροοικονομική ανάλυση, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης επισήμανε ότι η ευρωζώνη μοιάζει να παραμένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστη από τα γεγονότα στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως “οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία έχουν αυξηθεί τελευταία”.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αγοράζουν σχεδόν το 25% του αερίου που εισάγουν, όπως και το 30% του πετρελαίου, από τη Ρωσία, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν αέριο σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία. Ο κύκλος εργασιών ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία ανέρχεται εξάλλου σε σχεδόν 1% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Η τράπεζα επισήμανε ότι οι συνέπειες της κλιμάκωσης θα εξαρτηθούν από το είδος των κυρώσεων που θα επιβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην Ρωσία και τα μέτρα που πιθανόν θα επιβάλλει η Μόσχα σε αντίποινα.

«Αν και επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των κυρώσεων (. . .) αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο της τιμής του πετρελαίου, μια πτώση των εξαγωγών της Ρωσίας στην ευρωζώνη, που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην [οικονομική] δραστηριότητα στη Ρωσία, και εκροές κεφαλαίων που θα οδηγούσαν σε μια υποτίμηση του ρουβλίου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr