Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υεμένη: Άρση του αποκλεισμού από τη Σαουδική Αραβία για ανθρωπιστική βοήθεια

Υεμένη: Άρση του αποκλεισμού από τη Σαουδική Αραβία για ανθρωπιστική βοήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που μάχεται κατά των ιρανόφιλων, σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη άνοιξε και πάλι ένα χερσαίο πέρασμα της χώρας, χαλαρώνοντας τον αποκλεισμό που επέβαλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος της Υεμένης και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο συνασπισμός είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα κλείσει όλα τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια περάσματα της Υεμένης προκειμένου να εμποδίσει την παράδοση όπλων στους Χούτι από το Ιράν, μετά την αναχαίτιση πυραύλου που είχαν εκτοξεύσει οι σιίτες αντάρτες πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ.

Το πέρασμα Αλ Ουαντέα, που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την ανατολική Υεμένη που ελέγχεται από την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντραμπού Μάνσουρ Χάντι, άνοιξε και πάλι την Πέμπτη, δήλωσαν ο αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες, επιτρέποντας την είσοδο τροφίμων και άλλων ειδών στη χώρα.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Υεμένης θα προκαλούσε λιμό από τον οποίο θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, αρμόδιος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αν ο αραβικός συνασπισμός δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, θα προκληθεί «ο μεγαλύτερος λιμός που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα».

Το νότιο λιμάνι του Άντεν άνοιξε και πάλι την Τετάρτη.

Οι ιρανόφιλοι αντάρτες της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί ως Χούτι, έχουν καταλάβει από το 2015 πραξικοπηματικά την εξουσία στη χώρα, ελέγχοντας την πρωτεύουσα Σαναά.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες αραβικές μοναρχίες, στηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Χάντι ενάντια στους Χούτι, φοβούμενες μια ιρανική κυριαρχία στο μαλακό τους υπογάστριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Ανάλυση BBC: Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ – Τα αντίποινα, οι συμμαχίες και οι στρατοί των δύο χωρών

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr