Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ χτύπησε το ιρανικό στρατόπεδο στη Συρία γιατί το Ιράν πλησιάζει στα σύνορά του

Το Ισραήλ χτύπησε το ιρανικό στρατόπεδο στη Συρία γιατί το Ιράν πλησιάζει στα σύνορά του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δώδεκα Ιρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής σε ιρανική βάση στη Συρία, δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Τα αραβικά ΜΜΕ που μεταδίδουν την είδηση δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ή χτύπησε το ιρανικό στρατόπεδο με βαλλιστικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Mustaqbal TV του Λιβάνου και το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, σε μηνύματα που διακινήθηκαν μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Telegram από λογαριασμούς Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν 12 Ιρανοί στρατιωτικοί και μάλιστα αναφέρονται και τα ονομάτά τους.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των ιρανικών απωλειών από Δαμασκό ή Τεχεράνη.

Το SANA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, μετέδωσε ότι το Ισραήλ εκτόξευσε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου πυραύλους με στόχο ένα στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στη Δαμασκό προκαλώντας καταστροφές. Ισχυρίζεται ακόμα ότι η αντιαεροπορική-αντιπυραυλική άμυνα της Συρίας κατέρριψε δύο ισραηλινούς πυραύλους.

Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Ισραήλ έριξε πυραύλους σε ένα ιρανικό στρατόπεδο δυτικά της Δαμασκού, κοντά στην κωμόπολη Κισούα, καταστρέφοντας το οπλοστάσιο.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ του Άσαντ ή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ μεταδίδουν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή με στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών του συριακού στρατού.

Υπάρχουν και δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι στόχος ήταν το ιρανικό στρατόπεδο που έχει στηθεί σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο, είναι αρχή τους να μην σχολιάζουν τα χτυπήματα στη Συρία.

Όμως, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για μια ακόμη φορά το βράδυ του Σαββάτου, σε σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί ιρανική παρουσία στη Συρία.

Το βίντεο του Ισραηλινού πρωθυπουργού βιντεοσκοπήθηκε την Πέμπτη -μια ημέρα πριν το χτύπημα που αναφέρουν οι Άραβες- και αναρτήθηκε στο YouTube το Σάββατο το βράδυ.

Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία χαιρετισμό που θα παιχτεί ολόκληρη την Κυριακή στον Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιείται ο ετήσιος «διάλογος» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών ηγετών του Saban Forum.

Ισραηλινά ΜΜΕ ερμηνεύουν το μικρό απόσπασμα, μόλις μερικά δευτερόλεπτα, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ, ως “απάντηση” στον βομβαρδισμό της Παρασκευής.

“Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την πολιτική του Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε σε ένα καθεστώς που έχει βαλθεί να καταστρέψει το ισραηλινό κράτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το καθεστώς να ταμπουρωθεί στρατιωτικά στη Συρία, όπως φαίνεται ότι κάνει, με ξεκάθαρο σκοπό την εξάλειψη του κράτους μας”, αναφέρει στο βίντεο ο κ. Νετανιάχου.

Η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά από ρεπορτάζ του BBC που μετέδωσε ότι το Ιράν κατασκευάζει μόνιμη στρατιωτική βάση στη Συρία νότια της Δαμασκού.

Μάλιστα η βρετανική τηλεόραση παρουσίασε και μια σειρά από δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν την ευρεία οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της ιρανικής βάσης.

Το Ισραήλ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι το Ιράν προσπαθεί να εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του να δημιουργήσει ένα διάδρομο που θα ξεκινά από το Ιράν, θα περνά από το Ιράκ -που είναι σύμμαχος της Τεχεράνης- θα συνεχίζει στη νότια Συρία έως τη Δαμασκό και από εκεί θα βγαίνει στη Μεσόγειο από τον νότιο Λίβανο που ελέγχεται από τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρομάζει η απάντηση του Ισραήλ – Φόβοι ότι μπορεί να στοχοποιήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Παγκόσμιος συναγερμός για να αποτραπεί γενικευμένη σύγκρουση – Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

«Το Ιράν είναι γίγαντας χωρίς πόδια – Έχει βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια έως τα Βαλκάνια»

Πώς η αεροπορία του Ισραήλ θα μπορούσε να «γονατίσει» το Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr