Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χαμάς απείλησε με νέα “Ιντιφάντα” εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η Χαμάς απείλησε με νέα “Ιντιφάντα” εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η ισλαμιστική παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε με «αναβίωση της Ιντιφάντα» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ ή αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην πόλη.

«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης και καλούμε τον λαό μας να αναβιώσει την Ιντιφάντα σε περίπτωση που ληφθούν άδικες αποφάσεις όσον αφορά την Ιερουσαλήμ», τόνισε το ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

«Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αραβική και παλαιστινιακή όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν» για την ιερή πόλη, πρόσθεσε η Χαμάς, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε ένας νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995 αλλά η εφαρμογή του εμποδίζεται κάθε έξι μήνες εδώ και δύο δεκαετίες από τον εκάστοτε πρόεδρο χάρη σε μια ειδική ρήτρα του.

Η επόμενη προθεσμία για αυτό είναι η Δευτέρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος, που είχε καταληφθεί το 1967· οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr