Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ χαιρέτησε την ιστορική απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ χαιρέτησε την ιστορική απόφαση του προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισραήλ χαιρέτισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι καταργεί τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σε μια εξ ορισμού ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια “ιστορική ημέρα” και “ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη”.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

“Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου”, τόνισε.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η ενέργεια του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το ρόλο τους ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη και χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ “αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης”.

Η Ιερουσαλήμ τα τελευταία 100 χρόνια

Η Ιερουσαλήμ πέρασε το 1917 -κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί αποχώρησαν από την πόλη, όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων.

Τελικά, το 1947 το δυτικό τμήμα της έγινε εβραϊκό και το ανατολικό αραβικό.

Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του το 1949.

Το 1967, στον πόλεμο των έξι ημερών, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τον ανατολικό τομέα της πόλης που κατεχόταν από την Ιορδανία.

Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή 50 χρόνια μετά, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι μια ισραηλινή πόλη, με τους μουσουλμάνους Άραβες να συνεχίζουν να ζουν στο ανατολικό τμήμα της.

Οι μουσουλμάνοι Άραβες της Παλαιστίνης ζητούν ο ανατολικός τομέας της Παλαιστίνης να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr