Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποβλήθηκε βουλευτής από την τουρκική Βουλή επειδή είπε τη λέξη «Κουρδιστάν»

Αποβλήθηκε βουλευτής από την τουρκική Βουλή επειδή είπε τη λέξη «Κουρδιστάν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP, Οσμάν Μπαϊντεμίρ (Osman Baydemir), τιμωρήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής με αποβολή από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, επειδή ξεστόμισε τη λέξη «Κουρδιστάν» κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο βουλευτής Μπαϊντεμίρ, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, άσκησε κριτική στην καταπίεση που ασκεί το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς στους Κούρδους της Τουρκίας και αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης για το έτος 2018, τον αποκάλεσε «προϋπολογισμό πολέμου».

Στη ροή του λόγου του ο Μπαϊντεμίρ ανέφερε και τη λέξη «Κουρδιστάν». Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα των βουλευτών του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Που βρίσκεται αυτό το Κουρδιστάν;», ρώτησε προβοκατόρικα ένας Τούρκος ισλαμιστής βουλευτής τον Μπαϊντεμίρ, για να λάβει την απάντηση: «Είναι ακριβώς εδώ [ακουμπώντας το χέρι του πάνω στην καρδιά], το Κουρδιστάν είναι εδώ».

Αμέσως ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής τιμώρησε τον Κούρδο βουλευτή με αποβολή από δύο κοινοβουλευτικές περιόδους.

Να σημειωθεί ότι ενώ η Τουρκία απαγορεύει ακόμα και την αναφορά του «Κουρδιστάν», με τους Κούρδους να αποτελούν το 25% του πληθυσμού της, την ίδια ώρα απαιτεί οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη να έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως «Τούρκοι», πράγμα που δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης -που υπέγραψε και η Τουρκία- και η οποία αναφέρει θρησκευτική-μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και όχι εθνική.

Και όπως σοφά είχε σχολιάσει κάποτε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στις τουρκικές απαιτήσεις στην Κύπρο αλλά το επιχείρημα του ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, «ας δώσει πρώτα ο Ερντογάν στους Κούρδους αυτά που ζητάει από άλλους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr