ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δολοφονήθηκε Ουκρανή δικηγόρος που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δολοφονήθηκε Ουκρανή δικηγόρος που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κύμα οργισμένων διαμαρτυριών προκάλεσε στην Ουκρανία η δολοφονία μιας δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το πτώμα της Ιρίνα Νοζντρόφσκα βρέθηκε την Δευτέρα σε έναν ποταμό κοντά στο Κίεβο. Η 38χρονη δικηγόρος είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλές ημέρες. Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης».

Ο θάνατος της Νοζντρόφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες απηύθυναν αμέσως κάλεσμα για διαδηλώσεις. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της αστυνομίας, φωνάζοντας «Ντροπή» και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Πρόκληση για το κράτος»

Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τις ακτιβίστριες και να επιβάλει δικαιοσύνη» γενικότερα, σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επίσης στο Twitter, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της 18χρονης ζητώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να συλληφθούν οι δράστες, δεσμεύτηκε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιρίνα Νοζντρόφσκα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθειά της να εμποδίσει την αποφυλάκιση του Ντμίτρο Ροσοτσάνσκι ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα την αδελφή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2015. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να απονεμηθεί χάρη στον Ροσοτσάνσκι, που είναι ανιψιός ενός δικαστή και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την προσφυγή του.

Η απόρριψη της προσφυγής οφειλόταν «ουσιαστικά στην προσωπική εμπλοκή» της δικηγόρου ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χάρκοβο (KHPG).

Η Νοζντρόφσκα είχε δεχτεί «πολλές απειλές εκ μέρους του κατηγορουμένου και της οικογένειάς του», υποστήριξε ο Ουκρανός βουλευτής Μουστάφα Ναϊέμ. Όπως είπε, την τελευταία ημέρα της δίκης του Ροσοτσάνσκι, ο πατέρας του κατηγορουμένου την απείλησε ότι «θα έχει κακό τέλος”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας για ουκρανικό drone: Εκτιμώ την καθυστερημένη συγγνώμη της Ουκρανίας αλλά «υπάρχει ποινικό αδίκημα»

Αίγιο: Τα λεφτά από την πώληση ακινήτου, το κίνητρο της διπλής δολοφονίας

Αίγιο: Συνελήφθη ο 65χρονος Ιταλός για τους φόνους της συντρόφου του και του γιου της

Αίγιο: Ο 65χρονος Ιταλός διώκεται για τη δολοφονία της συντρόφου του και του γιου της

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ προτείνει το 21ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr