Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα Σκόπια ξηλώνουν τις πινακίδες από τους δρόμους – Θα τις αντικαταστήσουν με δίγλωσσες και στα αλβανικά;

Στα Σκόπια ξηλώνουν τις πινακίδες από τους δρόμους – Θα τις αντικαταστήσουν με δίγλωσσες και στα αλβανικά;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Ξηλώνουν τις πινακίδες από τους αυτοκινητόδρομους των Σκοπίων, που είναι γραμμένες στα βουλγαρικά (οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ είναι κυρίως βουλγαρόφωνοι), με τα σκοπιανά Μέσα να μεταδίδουν ότι πιθανόν επίκειται η αντικατάστασή τους με πινακίδες δίγλωσσες, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά.

Το ξήλωμα των πινακίδων ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου που καθιστά επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική.

Μηχανήματα στον αυτοκινητόδρομο Πρίλεπ, Μοναστηρίου, Αχρίδας ξεκίνησαν το ξήλωμα πληροφοριακών πινακίδων που ήταν γραμμένες μόνο στα βουλγαρικά.

«Έχουμε λάβει πολλές φωτογραφίες που δείχνουν μηχανήματα να απομακρύνουν πινακίδες από τον αυτοκινητόδρομο. Παραμένει άγνωστο, εάν αυτό συμβαίνει λόγο του νέου νόμου που ψηφίστηκε και προβλέπει πως όλες οι πινακίδες θα πρέπει να είναι δίγλωσσες» σχολιάζει η ιστοσελίδα republika, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης και προβλεπόταν στην Ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων και των τότε Αλβανών ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK).

Το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό ψευδομακεδονικό VMRO-DPMNE, που απείχε από την ψηφοφορία, κατήγγειλε το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό και προειδοποίησε ότι με την υιοθέτησή του η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έως σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και μάλλον είναι αρνητικός.

Στην περίπτωση που ο Ιβάνοφ αρνηθεί να υπογράψει την ισχύ του νόμου, το σχέδιο επιστρέφει και πάλι στη βουλή για εκ νέου ψήφιση και άμεση εφαρμογή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr