Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχηγός CIA: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Αρχηγός CIA: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2018 εξέφρασε ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» τους πρόσφατους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Ο Μάικ Πομπέο εμφανίστηκε ξεκάθαρος για το όραμα που έχει για την CIA υπό τον πρόεδρο Τραμπ. «Είμαστε η καλύτερη υπηρεσία κατασκοπίας στον κόσμο. Βγαίνουμε εκεί έξω για να κλέψουμε μυστικά για λογαριασμό του αμερικανικού λαού. Θέλω αυτό, να γίνει η προτεραιότητά μας» δήλωσε.

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την ανάληψη της άσκησης των διευθυντικών καθηκόντων του στην CIA ο Πομπέο τόνισε πως η αποστολή του είναι να απελευθερώσει την δυναμική της CIA.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε συνεργασία με τη Μόσχα κατά της τρομοκρατίας -η CIA βοήθησε στην αποκάλυψη ενός σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη το 2017- ο Πομπέο δεν δίστασε να δηλώσει ότι ακόμη και σήμερα βλέπει την Ρωσία αρχικά ως έναν αντίπαλο.

Παράλληλα, έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για τις προσπάθειες της Μόσχας να τις υπονομεύσει. «Δεν έχω δει κάποια σημαντική μείωση στην δραστηριότητά τους» σχολίασε, αναφερόμενος στην Ρωσία.

Σε ερώτηση για το αν οι ανησυχίες του αναφέρονται και στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018, ο Πομπέο τόνισε:

«Φυσικά. Αναμένω ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν αυτό, αλλά πιστεύω πως η Αμερική θα είναι ικανή για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Παράλληλα, θα απαντήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε επιρροή στην εκλογική διαδικασία, δεν θα είναι μεγάλη» δήλωσε.

Ο διευθυντής της CIA επισήμανε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα και προσπαθούν ν΄ αντιμετωπίσουν την προσπάθεια υπονόμευσης από την Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχουν διαμορφώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Πομπέο, «ενημερώνουμε σχεδόν καθημερινά προσωπικά τον πρόεδρο για την αλήθεια των πληροφοριών που γνωρίζουμε στην CIA».

«Ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος στην διάρκεια των ενημερώσεων και στην διάσταση της περιέργειας που έχει, για τα γεγονότα που του παρουσιάζουμε. Είναι περίεργος στην διάσταση της κατανόησης των αιτιών που μας κάνουν να πιστεύουμε τις πληροφορίες που έχουμε» εξήγησε ο Πομπέο.

Ο διευθυντής της CIA απέρριψε την εικόνα για τον Αμερικανό πρόεδρο που περιγράφεται στο πρόσφατο βιβλίο υπό τον τίτλο «Φωτιά και Οργή», η οποία και προκάλεσε ερωτηματικά για την ικανότητα του Τραμπ, ν’ ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα.

«Είναι παράλογο. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και δεν σκοπεύω να το διαβάσω. Ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος δεν έχει συμμετοχή και δεν κατανοεί σημαντικά θέματα, είναι επικίνδυνος και ψευδής. Με λυπεί που κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να γράψει μία τέτοια ανοησία» δήλωσε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής της CIA ανέφερε ακόμη ότι μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο για τον θέμα της Βόρειας Κορέας «και την ικανότητα εξαπόλυσης πυρηνικών όπλων κατά των ΗΠΑ σ’ ένα ορίζοντα μερικών μηνών. Η αποστολή μας είναι να έχουμε ενημερώσει με τις κατάλληλες πληροφορίες τον Αμερικανό πρόεδρο προς την κατεύθυνση των διαθέσιμων επιλογών που μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν το ρίσκο αυτό, με μη διπλωματικά μέσα» επισήμανε για να προσθέσει ότι «ο πρόεδρος και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι “έχουν κατανοήσει” ότι το γεγονός μιας ολικής πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές καταστροφές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες».

Ερωτηθείς τέλος για το αν είναι πιθανό να απομακρύνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή να τον αποτρέψουν από την εξαπόλυση πυρηνικών όπλων, ο Πομπέο απάντησε: «Αρκετά πράγματα είναι πιθανά» χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr