Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπλεγμένος σε σκάνδαλο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε

Μπλεγμένος σε σκάνδαλο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Ιαπωνία, Σίνζο Άμπε,

Στη δίνη ενός σκανδάλου νεποτισμού βρίσκεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κι η σύζυγός του μετά την παραδοχή από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση.

Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο από το Υπουργείο Οικονομικών, αντίγραφα των οποίων είδε το Reuters, οι αναφορές στον Σίνζο Άμπε, τη σύζυγό του και τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο αφαιρέθηκαν από τα έγγραφα του Υπουργείου που αφορούσαν την πώληση μιας κρατικής έκτασης σε μια εταιρία διαχείρισης σχολείων που είχε σχέσεις με τη γυναίκα του Άμπε, την Άκιε.

Ο Άμπε, ο οποίος διανύει τον έκτο χρόνο του στην εξουσία, έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος ή η γυναίκα του ευνόησαν την εταιρία Moritomo Gakuen και έχει πει ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Οι υποψίες για συγκάλυψη του θέματος θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά του Άμπε και να πλήξουν τις ελπίδες του για μια τρίτη θητεία ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Μια νίκη στη μάχη του Σεπτεμβρίου για την ηγεσία του LDP, θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας. Πιέσεις ασκούνται και στον στενό του σύμμαχο, τον υπουργό Οικονομικών, να παραιτηθεί.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους»

«Θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνολικά. Νιώθω μεγάλη ευθύνη ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Άμπε σε δημοσιογράφους μετά τις αναφορές του Υπουργείου Οικονομικών περί παραποιημένων εγγράφων. «Ζητώ συγγνώμη από όλους».

Ο Άμπε δήλωσε, επίσης, ότι θέλει ο Άσο να καταβάλει κάθε προσπάθεια να αποσαφηνίσει όλα τα γεγονότα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα επαναληφθούν.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Έχει καταστεί σαφές ότι υπήρξε συγκάλυψη και παραποίηση», είπε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Γουισίρο Ταμάκι. Δήλωσε, επίσης, ότι ο Άσο θα πρέπει να παραιτηθεί και το κοινοβούλιο να συνεδριάσει για το θέμα αυτό.

Ο 77χρονος Άσο, που έχει επίσης τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του οποίου η στήριξη είναι κρίσιμης σημασίας για τον Άμπε, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι αρκετοί αξιωματούχοι στην αρμόδια για την πώληση διεύθυνση του Υπουργείου του εμπλέκονται στην παραποίηση των εγγράφων, προκειμένου αυτά να συμβαδίζουν με την κατάθεση του τότε επικεφαλής της διεύθυνσης στο κοινοβούλιο. Ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες του Υπουργείου του, αλλά είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει.

«Η παραποίηση επίσημων εγγράφων είναι πολύ σοβαρή και λυπούμαι πολύ για αυτό, ζητώ συγγνώμη», δήλωσε ο Άσο στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «συνεργάζεται πλήρως στην έρευνα».

Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για τον Άσο και τον Άμπε είναι οι υποψίες για συγκάλυψη να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι η ίδια η πώληση της έκτασης.

«Η συγκάλυψη τώρα είναι μεγαλύτερο θέμα από το αρχικό περιστατικό», δήλωσε ο Κοΐτσι Νακάνο, καθηγητής στο Sophia University.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναγνώρισε σήμερα ότι υπήρξε παραποίηση των εγγράφων, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων του LDP Χιρόσι Μοριγιάμα, σημειώνοντας ότι είχε ενημερωθεί από στελέχη του Υπουργείου πως είχαν παραποιηθεί έγγραφα σχετικά με την πώληση της έκτασης.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι 14 στοιχεία είχαν παραποιηθεί στα έγγραφα από πέρυσι τον Φεβρουάριο – όταν ξέσπασε το σκάνδαλο – μετά από οδηγίες της οικονομικής διεύθυνσης του Υπουργείου, προκειμένου να συμβαδίζουν με την κατάθεση στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια αναφορά ήταν η επίσκεψη της Άκιε στο σχολείο που βρίσκεται στο επίκεντρο του υποτιθέμενου σκανδάλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «βουτηγμένη» στη διαφθορά

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδειξε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Τόκιο: Αεροπορικό δυστύχημα με πέντε νεκρούς – Συγκλονιστικά βίντεο

Ιαπωνία: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τα 7,6 Ρίχτερ – Ζημιές σε σπίτια και δρόμους

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr