Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετά τον Τραμπ σκέφτεται κι ο Ιάπωνας να συναντηθεί με Κιμ Γιονγκ Ουν

Μετά τον Τραμπ σκέφτεται κι ο Ιάπωνας να συναντηθεί με Κιμ Γιονγκ Ουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ενδεχόμενο μίας συνόδου κορυφής μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η πληροφορία αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που μέχρι σήμερα τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι της Πιονγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συμμετάσχει σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση.

Μια διακορεατική σύνοδος κορυφής προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Απριλίου, με φόντο την εκτόνωση της έντασης μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το Τόκιο επιδιώξει να αδράξει την ευκαιρία για να συζητήσει «το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων από την Πιονγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980», που πιστεύεται ότι είχαν σκοπό την εκπαίδευση Βορειοκορεατών κατασκόπων τόσο με την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας όσο και με την απόκτηση εξοικείωσης με τα ιαπωνικά έθιμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ταυτόσημες πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ιαπωνία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης που προκάλεσε η κλιμάκωση των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, φοβάται πως θα βρεθεί στο περιθώριο εάν οι συζητήσεις προχωρήσουν με την ίδια απούσα.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, αλλά ούτε απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει τέτοια.

«Εξετάζουμε τη στρατηγική μας από τη σκοπιά του τι είναι πιο αποτελεσματικό» για να καμφθούν οι φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να διευθετηθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν «απαχθεί», εξήγησε η εκπρόσωπος.

Η τελευταία διμερής σύνοδος κορυφής είχε γίνει το 2004, όταν ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ισχυρού άνδρα στην Πιονγιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σίνζο Άμπε χαιρέτισε τις εξελίξεις, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ».

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίηση με τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο», είχε τονίσει.

Την Τρίτη ο Άμπε συζήτησε τις διπλωματικές προόδους με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας Σα Χουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Τόκιο.

Τα δημοσιεύματα περί συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν καταγράφονται τη στιγμή που ο Άμπε πλήττεται από ένα σκάνδαλο ευνοιοκρατίας, το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του να γίνει ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr