Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Μάικ Πομπέο ζητά συμβουλές από τη Χίλαρι

Γιατί ο Μάικ Πομπέο ζητά συμβουλές από τη Χίλαρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως πιστό μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο ασκούσε δριμεία κριτική στην Δημοκρατική πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σχετικά με την αντίδρασή της στις αιματηρές επιθέσεις του 2012 στη Βεγγάζη της Λιβύης, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε «αξιοκατάκριτες», σχολιάζει το Politico.

Στον Πομπέο άρεσε επίσης μία ανάρτηση στο Twitter, που χαρακτήριζε «προδότη» τον Τζον Κέρι, διάδοχο της κ. Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, τώρα που ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρή διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Γερουσία, προσέγγισε τόσο την Χ. Κλίντον, όσο και τον Τζ. Κέρι.

Παράλληλα, ο κ. Πομπέο προσέγγισε και οποιονδήποτε άλλον εν ζωή πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου να ζητήσει απόψεις και οδηγίες για την άσκηση των νέων καθηκόντων του.

Σύμφωνα με μία πηγή, η κ. Κλίντον εμφανίστηκε διατεθειμένη να τον βοηθήσει.

«Γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες μεγάλης διάρκειας, στις οποίες ζητεί συμβουλές» από πρώην υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε στο Politico πηγή που γνωρίζει την προετοιμασία που κάνει ο κ. Πομπέο για να υποστηρίξει τον διορισμό του.

«Ο ίδιος κατανοεί τη βαρύτητα της πρόκλησης που έχει μπροστά του», συμπλήρωσε η πηγή.

Καθώς έχει να διαχειριστεί τα καθημερινά καθήκοντά του στη διεύθυνση της CIA, ο Μ. Πομπέο συμμετέχει σε ενημερώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, διαβάζει εκτενώς πολύ αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την κατάσταση ξένων χωρών, ενώ συμμετέχει και σε ειδικά τεστ ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις σκληρές ερωτήσεις που θα του απευθύνουν οι γερουσιαστές.

Παράλληλα, ο Πομπέο συνομιλεί με σειρά στελεχών στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, διοικητικών και διπλωματών, που αισθάνονταν ότι είχαν τεθεί στο περιθώριο από τον προηγούμενο υπουργό Ρεξ Τίλερσον.

Στόχος και οι ψήφοι των Δημοκρατικών γερουσιαστών

Η ακρόαση του νυν διευθυντή της CIA στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Παρότι δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν ο Πομπέο έχει κάνει κάποιες πολιτικές συζητήσεις, ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει και μερικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της επιτροπής.

Επίσης, ο Πομπέο – σε αντίθεση με τον Τίλερσον – φέρεται αποφασισμένος να επιδείξει περισσότερο σεβασμό στους προκατόχους του και σε στελέχη του υπουργείου.

Ο Τίλερσον δεν μίλησε ποτέ επί αρκετή ώρα με την Κλίντον ή τον Κέρι, ενώ καλλιέργησε αρνητικό κλίμα για τις επιλογές του μεταξύ των στελεχών του υπουργείου στον διοικητικό και στον διπλωματικό κλάδο.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Πομπέο θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να διαχειριστεί επιτυχώς τη συνεργασία του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και με τη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ενίοτε αγνοεί.

Η εμπιστοσύνη Τραμπ

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Πομπέο είναι να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του προέδρου προς το πρόσωπό του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της γραφειοκρατίας του υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε ο Ιλάν Γκόλντενμπεργκ που υπηρέτησε στο υπουργείο επί προεδρίας Ομπάμα.

«Εάν είναι σκληροπυρηνικός και πιστός στην ιδεολογία του, δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των διπλωματών και δεν θα είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής, ούτε αξιόπιστος συνομιλητής στο πεδίο των διεθνών εξελίξεων. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει ν’ αποφύγει την καλλιέργεια εντυπώσεων ότι συνεργάστηκε με μετριοπαθείς κύκλους του υπουργείου, καθώς στην περίπτωση αυτή θα χάσει την επιρροή του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου», υποστήριξε.

Ο Πομπέο είναι πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ, που αποφοίτησε πρώτος από την τάξη του στην στρατιωτική σχολή (West Point).

Έχει πάρει διδακτορικό στη νομική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο ίδιος άρχισε μυστικά την προετοιμασία για την ανάληψη της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πολύ πριν από την αποπομπή του Τίλερσον που έγινε στα μέσα Μαρτίου.

Ο Πομπέο αναζητούσε συμβουλές για τη νέα του θέση και προσέγγιζε πιθανούς υποψηφίους για ανάληψη καθηκόντων, υπό την ηγεσία του στο υπουργείο.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, η Χ. Κλίντον συμβούλεψε τον Μ. Πομπέο να αναλάβει δράση για την αποτροπή της φυγής διπλωματών καριέρας που παραιτήθηκαν επί υπουργίας Τίλερσον, σύμφωνα με πηγή που έλαβε γνώση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ζελένσκι πανευτυχής που θα πάρει νέα αμερικανικά δισ. δολάρια

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr