Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παλαιστίνιος ισλαμιστής φοιτητής έλαβε 150.000 ευρώ από την Τουρκία για να χρηματοδοτεί δράσεις της Χαμάς

Παλαιστίνιος ισλαμιστής φοιτητής έλαβε 150.000 ευρώ από την Τουρκία για να χρηματοδοτεί δράσεις της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Παλαιστίνιος φοιτητικός ηγέτης Ομάρ Αλ Κισουάνι (Omar al Kiswani), που συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο στην πανεπιστημιούπολη που σπουδάζει από Ισραηλινούς αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά, σύλληψη που βιντεοσκοπήθηκε και έγινε viral στη Μέση Ανατολή, είχε λάβει 150.000 ευρώ προερχόμενα από την Τουρκία για να χρηματοδοτήσει δράσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, του παλαιστινιακού βραχίονα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, ο Παλαιστίνιος φοιτητικός ηγέτης έλαβε τα χρήματα αυτά από ομοϊδεάτες του που βρίσκονται Τουρκία, για να υποστηρίξει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της φιλότουρκης ισλαμιστικής Χαμάς στο πανεπιστήμιό του που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα.

Η Ραμάλα στη λεγόμενη Δυτική Όχθη -δηλαδή στην Ιουδαία- απέχει 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Είναι η «πρωτεύουσα» της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ραμάλα ήταν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μια πόλη με πληθυσμό ελληνορωμαϊκής καταγωγής. Σήμερα είναι κυρίως μουσουλμανική.

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από τη Σιν Μπετ, την ισραηλινή ασφάλεια, ο 24χρονος φοιτητής Ομάρ Αλ Κισουάνι είναι ηγετικό στέλεχος της φοιτητικής παράταξης της ισλαμιστικής Χαμάς στο Πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ και πρόεδρος του φοιτητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, η περίπτωσή του αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των προσπαθειών των κέντρων της Χαμάς στην Τουρκία και στη Λωρίδα της Γάζας να επιταχύνουν και να επεκτείνουν τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και οι έρευνες αποδεικνύουν τη βαθιά ανάμιξη κέντρων της Χαμάς στο εξωτερικό.

Ο Κισουάνι είχε επαφές με τον Γιασίν Ραμπία, στέλεχος της Χαμάς που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν και αφέθηκε ελεύθερος το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Τότε το Ισραήλ για να πάρει πίσω τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατούσε η Χαμάς, απελευθέρωσε 1000 μέλη της που βρίσκονταν σε ισραηλινές φυλακές καταδικασμένοι για τρομοκρατικές ενέργειες. Ένας από τους χίλιους ήταν ο Ραμπία.

Ο Κισουάνι ζήτησε από τον Ραμπία και τα μέλη της Χαμάς στην Τουρκία χρήματα για να προωθήσει τις δράσεις της Χαμάς στο πανεπιστήμιο και έλαβε 150.000 ευρώ.

Τα χρήματα διαμοιράστηκαν και κρύφτηκαν σε διάφορα σημεία στη Δυτική Όχθη.

Όποτε είχε ανάγκη χρήματα για τον «φοιτητικό αγώνα» του, σε συνεργασία με τον φίλο του Γιαχίε Αλάουι, επίσης μέλος της φοιτητικής οργάνωσης της Χαμάς, πήγαινε στις κρύπτες και έπαιρνε ποσά.

Στις 7 Μαρτίου Ισραηλινοί αστυνομικοί της συνοριοφυλακής, ντυμένοι με πολιτικά, μπήκαν στο πανεπιστήμιο και συνέλαβαν τον 24χρονο.

Το Πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ, σε ανακοίνωσή του μετά τη σύλληψη, είχε αναφερθεί σε «απαγωγείς, που έφεραν όπλα στις τσάντες πλάτης τους, που εισήλθαν στο πανεπιστημιακό συγκρότημα σε ώρες μαθήματος και επιτέθηκαν στον φοιτητή μπροστά στο κτίριο του φοιτητικού συμβουλίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Οι δράστες με τη βία έριξαν τον φοιτητή στο έδαφος ενώ έκαναν χρήση των όπλων τους, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές».

Το παλαιστινιακό πανεπιστήμιο διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενο ότι η ισραηλινή επιχείριση παραβίασε το διεθνές δίκαιο, με την ισραηλινή ασφάλεια να απαντά ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πώς η ηγεσία της Χαμάς προσπαθεί να διεισδύσει στους φοιτητές για να στρατολογήσει μέλη στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή ασφάλεια υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «πολύ επικίνδυνες» δραστηριότητες που συμβαίνουν εντός της λειτουργίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από τις οποίες απειλείται η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.

Η Σιν Μπετ υπενθυμίζει ότι πέρσι οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν έναν πυρήνα της Χαμάς από τη Γάζα που στρατολογούσε φοιτητές στο ίδιο πανεπιστήμιο για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα πολλά, που αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις της Χαμάς με την Τουρκία.

Δείτε το βίντεο της σύλληψης του ισλαμιστή φοιτητή από άνδρες της ισραηλινής ασφάλειας:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr