Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Ρώσοι προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία για το Ιράν

Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Ρώσοι προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία για το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή κοινότητα, σε μία προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η συμφωνία παραμένει εν ισχύ.

Τη διατήρησή της επιθυμούν επίσης Ρωσία και Κίνα, παρά την ηχηρή έξοδο των ΗΠΑ που δημιουργεί ανησυχίες για μία μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Θα του κάνει γνωστή την επιθυμία της γαλλικής πλευράς να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά και την πρόθεσή του Παρισιού να εξασφαλίσει ότι η Τεχεράνη θα σεβασθεί πλήρως τους όρους της.

Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα με εκπροσώπους του Ιράν για να εξετάσουν τρόπους για τη διαφύλαξή της.

Από την πλευρά του Πεκίνο καλεί όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα «για την επιστροφή μόλις αυτό γίνει δυνατόν στην τήρηση ενός κειμένου που συμβάλλει στη διαφύλαξη της ειρήνης στην Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Χασάν Ροχανί έχει δηλώσει έτοιμος να συζητήσει με τους Ευρωπαίους, με τους Ρώσους και με τους Κινέζους πώς θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Ιράν μετά την αμερικανική έξοδο.

Παράλληλα όμως απείλησε με την επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου «χωρίς περιορισμούς», εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς τις προσεχείς εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr