Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χαρίρι ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία του Λιβάνου – Περισσότερα υπουργεία διεκδικεί η Χεζμπολάχ

Ο Χαρίρι ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία του Λιβάνου – Περισσότερα υπουργεία διεκδικεί η Χεζμπολάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αναμένεται να ορίσει τον σουνίτη πολιτικό Σαάντ αλ-Χαρίρι πρωθυπουργό που θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συμμαχίας, έπειτα από διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, ενώ η Χεζμπολάχ θα επιζητήσει σημαντικότερο ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη μουσουλμάνο με βάση το σύστημα κατανομής των εξουσιών στη χώρα και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Χαρίρι είναι το φαβορί μεταξύ των σουνιτών πολιτικών παρότι έχασε περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών του στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται ότι θα αντανακλά τις πολιτικές θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατοχή όπλων από την σιιτική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσπασαν τουλάχιστον 70 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να εξασφαλίσει τρεις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αύξηση σε σχέση με τις δύο που κατείχε στο απερχόμενο 30μελές υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έκαναν έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.

Χθες Τετάρτη η Βουλή επανεξέλεξε πρόεδρο του Σώματος τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιίτη πολιτικό Ναμπίχ Μπέρι ανανεώνοντας τη θητεία του στη θέση αυτή που κατέχει από το 1992. Ένας άλλος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Έλι Φερζλί, εξελέγη αντιπρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν δύο παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ στη Συρία

Ο Νασράλα της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με τον Ναχαλέχ του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ

Ιορδανοί αναλυτές: Οι Αμερικανοί θα πλήξουν τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς αλλά όχι το Ιράν

Το Ιράν απέσυρε τους αξιωματικούς του από τη Συρία γιατί δεν θέλει να εισέλθει σε μια σύγκρουση που φουσκώνει σε όλη τη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr