Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Πολωνία δίνει 2 δισ. στις ΗΠΑ για μόνιμη στρατιωτική βάση – Τι απαντά η Ρωσία

Η Πολωνία δίνει 2 δισ. στις ΗΠΑ για μόνιμη στρατιωτική βάση – Τι απαντά η Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ετοιμη να πληρώσει έως και 2 δισ. δολάρια για να πείσει τους Αμερικανούς να φτιάξουν μόνιμη στρατιωτική βάση στην επικράτεια της είναι η Πολωνία, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείο Άμυνας που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η πολωνική ιστοσελίδα Onet αποκάλυψε πρόταση που καταρτίστηκε από το υπουργείο άμυνας της χώρας, η οποία φαίνεται να προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην πολωνική επικράτεια.

Η πρόταση έρχεται ένα μήνα πριν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και είναι πιθανό να διευρύνει το ρήγμα που ήδη υπάρχει μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας, καθώς η Γερμανία δεν επιθυμεί την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Αυτή η πρόταση περιγράφει την σαφή και παρούσα ανάγκη για την μόνιμη ανάπτυξη μια τεθωρακισμένης μεραρχίας των ΗΠΑ στην Πολωνία», αναφέρει το έγγραφο.

«Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη που μπορεί να φτάσει τα 1,5-2 δισ. δολάρια για τη δημιουργία κοινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την πρόβλεψη για πιο εύκολη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων.

»Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία μπορούν να οικοδομήσουν έναν ακόμα ισχυρότερο δεσμό – ο οποίος εγγυάται την προστασία, την ασφάλεια και την ελευθερία του λαού για τις επόμενες γενιές».

Η πρόταση δηλώνει σαφώς ότι η κυβέρνηση της Βαρσοβίας δεσμεύεται να μοιραστεί το βάρος των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να «κάνει την απόφαση πιο δελεαστική για την αμερικανική κυβέρνηση και να μετριάσει τις ανησυχίες του Κογκρέσο σε μια αβέβαιη περίοδο του προϋπολογισμού».

Την ανησυχία της, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία έχει ζητήσει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, εξέφρασε η Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της χώρας υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η Βαρσοβία θα μπορούσε να προσφέρει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την πρόταση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποίησαν πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Κυβερνητική πηγή στην Πολωνία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πως έχει γίνει τέτοια πρόταση, ενώ το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την κίνηση αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως τέτοιες αποφάσεις εντάσσονται στην κυριαρχία κάθε χώρας, όμως βλάπτουν τη συνολική ατμόσφαιρα στην ήπειρο.

«Όταν βλέπουμε τη σταδιακή επέκταση των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας, αυτό φυσικά δεν δημιουργεί με κανέναν τρόπο ασφάλεια και σταθερότητα στην ήπειρο», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

«Αντιθέτως αυτές οι επεκτατικές ενέργειες οδηγούν φυσικά σε αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία που παραβιάζεται κάθε φορά μ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr