Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τους παγίδευσε λάβα και τέφρα στη Γουατεμάλα – Δεκάδες νεκροί

Τους παγίδευσε λάβα και τέφρα στη Γουατεμάλα – Δεκάδες νεκροί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στους 65 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο την Κυριακή στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πολλών αγνοούμενων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, οδήγησε στην επείγουσα απομάκρυνση 4.500 ανθρώπων από χωριά γύρω από αυτό, καθώς συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται ηφαιστειακή τέφρα η οποία έχει εξαπλωθεί σε τεράστια έκταση, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED), ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους 65 νεκρούς.

Έχουν καταμετρηθεί επίσης 46 τραυματίες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

«Υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι», δήλωσε ο διευθυντής της CONRED, ο Σέρχιο Καμπάνιας.

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα μικρό χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βρέθηκε μπροστά σε σεληνιακό τοπίο, με ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και πτώματα ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, καλυμμένα από λάσπη και στάχτες που ακόμη κάπνιζαν.

Η Εουφέμια Γκαρσία, 48 χρονών, σώθηκε χάρη στον άνδρα της που την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι.

Τώρα όμως αναζητεί τους τρεις γιους της, τη μητέρα της, τα αδέλφια και τα ανίψια της.

«Δεν ήθελα να φύγω, ήθελα να γυρίσω πίσω και δεν έκανα τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου» ανέφερε η γυναίκα.

Πλάνα που μετέδωσαν την Κυριακή τηλεοπτικά δίκτυα ή αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας που κατεβαίνει από το ηφαίστειο και καλύπτει τον δρόμο ενώ κάτοικοι, καλυμμένοι από τη στάχτη, και μέλη των σωστικών συνεργείων τρέχουν για να σωθούν.

Ο Καμπάνιας, ο διευθυντής της CONRED, εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που έρρεε με μεγάλη ταχύτητα από το ηφαίστειο.

Συνολικά η έκρηξη διήρκησε για πάνω από 16 ώρες, και «είναι πιθανή και νέα δραστηριότητα», προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή γύρω από το Φουέγο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε η Άουρα, 38 ετών, από το Ελ Ροδέο, που κατάφερε σαν από θαύμα να σωθεί μαζί με άλλα δέκα μέλη της οικογένειάς της.

Οι στήλες της ηφαιστειακής τέφρας που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο έφθασαν σε ύψος που ξεπέρασε τα 2.200 μέτρα από τον κρατήρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας.

Η έκρηξη έπληξε κυρίως αγροτικές κοινότητες γύρω από το ηφαίστειο και την πόλη Αντίγουα, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Συνολικά 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζίμι Μοράλες, ο οποίος τη Δευτέρα περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Στο ηφαίστειο «της Φωτιάς» είχε σημειωθεί έκρηξη και τον Ιανουάριο του 2018.

Στη Γουατεμάλα, όπου βρίσκονται σχεδόν σαράντα ηφαίστεια, ενεργά είναι σήμερα ακόμα δύο: το Σαντιαγκίτο (δυτικά) και το Πακάγια (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έσκασε ηφαίστειο στην Ισλανδία – Συντριβάνια λάβας

Ηφαίστεια έτοιμα να «σκάσουν» σε Ισλανδία και Σικελία

Ιταλία: «Σιντριβάνια» λάβας από την Αίτνα

Ξυπνάει το ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης

Σαντορίνη: Υπό παρακολούθηση το ηφαίστειο Κολούμπος – Εντοπίστηκε μαγματικός θάλαμος 3 χιλιομέτρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr