Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το 2020 θα γίνει απογραφή στα Σκόπια – Τελευταία φορά που μετρήθηκαν ήταν το 2002 και «εξαφάνισαν» τους Έλληνες

Το 2020 θα γίνει απογραφή στα Σκόπια – Τελευταία φορά που μετρήθηκαν ήταν το 2002 και «εξαφάνισαν» τους Έλληνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Στα Σκόπια η τελευταία απογραφή πληθυσμού έγινε το 2002 και τότε είχαν 2.022.547 πληθυσμό. Σε αυτή την απογραφή το ελληνικό στοιχείο στο κρατίδιο είχε «εξαφανιστεί».

Συγκεκριμένα, οι 100.000 Έλληνες που είχε ομολογήσει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, μια δεκαετία πριν, το 2002 απλά δεν υπήρχαν.

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία επίσημη απογραφή, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται ως εξής:

1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες.

509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί.

77.959 ή 3,9 % είναι Τούρκοι.

53.879 ή 2,7% είναι Ρομά.

35.939 ή 1,8% είναι Σέρβοι.

17.018 ή 0,8% είναι Βόσνιοι.

9.695 ή 0,5% είναι Βλάχοι.

20.993 δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Επίσης, εκτός ότι «εξαφάνισαν» τους Έλληνες, από τότε μέχρι σήμερα 150.000 Σκοπιανοί έχουν πάρει βουλγάρικα διαβατήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ οφείλει να αναγνωρίσει και την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφός της.

Τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι ευρεία, καθώς μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιούν επίσημα τη γλώσσα τους σε δήμους όπου αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.

Αν μια ομάδα αποτελεί το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως οι Αλβανοί, η γλώσσα τους μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται στους κυβερνητικούς θεσμούς. Έτσι οι Αλβανοί βουλευτές μπορούν να εκφράζονται στη γλώσσα τους στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τελευταία ειδησεογραφία από τα Σκόπια, τον Απρίλιο του 2020 θα διεξαχθεί η επόμενη επίσημη απογραφή πληθυσμού στο πολυεθνικό κρατίδιο.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων «MIA», ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, Αποστόλ Σίμοφσκι, ανακοίνωσε ότι η απογραφή πληθυσμού στην χώρα θα γίνει από την 1η έως την 21η Απριλίου του 2020.

Η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ θεωρείται ως μία διαδικασία με πολιτικές προεκτάσεις, καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, τα αριθμητικά δεδομένα των εθνοτικών κοινοτήτων καθορίζουν ως ένα βαθμό τα δικαιώματα που αυτές απολαμβάνουν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (χρήση σημαίας, γλώσσας κλπ).

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η απογραφή του 2011 δεν ολοκληρώθηκε εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο τότε κυβερνητικών εταίρων, του VMRO-DPMNE και του αλβανικού DUI.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα για διενέργεια απογραφής του πληθυσμού επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο κάθε φορά που συζητούνται νομοσχέδια εθνοτικού ενδιαφέροντος, με πιο πρόσφατο το νομοσχέδιο για την χρήση των γλωσσών στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr